Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyers kakaóbab – az egészség támogatásának legfinomabb módja

Nyers kakaóbab – az egészség támogatásának legfinomabb módja

Ha van valami a csokin kívül, amit az ember már gyerekkorában a szívébe zár, majd felnőve ugyanolyan szívesen fogyaszt, akkor az a kakaó. De ahogyan a csokik esetében is, a kakaónál is érdemes elmozdulni az egészségesebb fogyasztási irányokba. Erre ad lehetőséget az organikus, nyers kakaóbab!

Ha igazán megtanulod élvezni az étcsokit, akkor nem lemondasz a tejről és az egyéb adalékokról, hanem a maga teljességében élvezed ki a csokoládé ízét. De innen még mindig lehet eggyel tovább lépni és természetes formában fogyasztani a csoki esszenciáját, a kakaóbabot. Ha ráérzel, akkor egy kis nasival ötvözheted az utánozhatatlan ízélményt az egészségügyi előnyökkel.

Miben különbözik az organikus nyers kakaó más kakaótól?

Ha a kakaót a nyuszi logós, cukrozott készítménnyel azonosítod, akkor még távol állsz az igazságtól. De még a méltán ismert holland kakaóporral is csak a felszínt karcolgatod. A holland kakaót a kakaóbab lúgosításával és pörkölésével állítják elő, megtisztítva a héjától és egyéb részeitől, hogy egy 20-25% kakaóvaj tartalmú port nyerjenek. Igen ám, de a folyamat során az antioxidánsok 60-90%-a és a komplex antioxidánsként ismert polifenolok 65-87%-a kárba vész. Mivel a kakaó ezekben igen gazdag, a végtermék még így is kedvez az egészségnek, de fel kell tenned a kérdést, hogy érdemes-e ennyi jótékony összetevőt feláldozni, mikor a kakaóbab önmagában is fenséges?

Verhetetlen antioxidáns-forrás

Emlékszel, amikor az acai elképesztő antioxidáns tartalmáról beszéltünk? Na most, a nyers kakaóbabban ötször annyi antioxidáns található, mint az acai bogyóban! Egyedül a hatóanyagokat koncentrált formában tartalmazó acai por veszi fel a nyers kakaóval a versenyt.

Arról pedig már korábban is beszéltünk, hogy az egészséghez és az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen az antioxidánsokban gazdag étrend. Ezzel nagyban csökkenthető a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. De az antioxidánsok támogatják az olyan kognitív funkciókat is, mint a memória és a koncentráció, valamint lassítják az öregedést.

Vas, Kalcium és Magnézium minden mennyiségben

A nyers kakaó a nyomelemek tekintetében is elképesztően teljesít. Vastartalma kiemelkedő a növények körében: 100 gramm nyers kakaó kb. 14 mg vasat tartalmaz! Ez azt jelenti, hogy egy felnőtt férfi 50-60 gramm nyers kakaóval biztosíthatja a számára szükséges napi vas mennyiségét. Ezt a megfelelő felszívódás érdekében érdemes C-vitaminnal kombinálni.

A nyers kakaó gazdag kalciumban és magnéziumban is, amelyeket a leggyakrabban pótlunk kiegészítő tablettákkal. A nyers kakaó 1 grammja több kalciumot tartalmaz, mint ugyanennyi tehéntej, miközben a magnézium tartalma is kiemelkedő. Rendszeres fogyasztásával így sokat tehetsz a csontjaid egészségéért, támogatod a szíved és fokozod a mentális működésed.

Érdemes még kiemelni a nyes kakaó káliumtartalmát is, ami segít a vérnyomás egészséges szintjének fenntartásában. A kakaóban található kálium csökkentheti a vérnyomást, miközben mérsékli a szívbetegségek kockázatát

Természetes hangulatjavítás

Fáradtság és rossz közérzet eseté szinte automatikusan nyúlunk a csokoládé után, talán nem is tudva, hogy ezzel nem nassolásba menekülünk, hanem természetes hangulatfokozót alkalmazunk. A nyers kakaó ezt még a csokinál is hatékonyabban teszi, ugyanis a benne található triptofán, tirozin, anandamid és feniletilamin fokozza a szervezetben a szerotonin és a dopamin szintjét, ezzel javítva a közérzetet és enyhítve a depressziós tüneteket.

Hogyan fogyaszd a nyers kakaót?

Térjünk végre a tárgyra! Míg a kakaóport kénytelen vagy tejhez keverni, vagy süteményekhez használni, addig a nyers kakaóbabokat magukban is elrágcsálhatod. Garantáljuk, hogy ha ráérzel, alig fogod tudni abbahagyni! De a nyers kakaóbab arra is lehetőséget ad, hogy kiélhesd a kreativitásod! Következzen néhány ötlet, amikkel tovább fokozhatod a nyers kakaóbab élvezetét!

 

 

Kakaóturmix

Adj 1-2 evőkanál nyers kakaóbabot a szokásos, (növényi) tej alapú turmixodhoz és ámulj el az eredményen! A turmix tetejét további nyers kakaóbabokkal díszítheted, hogy ropogtatnivaló is akadjon.

 

Minimalista

Mint azt korábban említettük, a nyers kakaóbabokat főzés nélkül, magukban is élvezheted. Végy egy fél csészényi kakaóbabot, egészítsd ki jó minőségű étcsokival, dióval és más magvasokkal, valamint aszaltgyümölcsökkel!

 

Zabpehely nyers kakaóval

Szórj egy teáskanál őrölt kakaót a zabpehelyedbe vagy zabkásádba, hogy ízekben gazdag és tápláló reggelit nyerj. Az élmény fokozásáért hozzáadhatsz pár szelet banánt vagy némi mandulavajat.

 

Kakaókoktél mézzel és banánnal

Ezt a receptet a foodtolive oldalon találtuk és azonnal meghozta a kedvünket a kipróbáláshoz!

Összetevők:

  • 50 g zúzott kakaóbab 

  • 15 g zúzott fenyőmag (vagy dara)

  • 15 g kakaóvaj

  • 1 evőkanál méz

  • 1 banán

  • 3dl hideg víz

  • 1 dl meleg víz

Elkészítés:

  • Őröld meg a kakaóbabot és a fenyőmagot kávédarálóban.

  • Keverd össze egy turmixgépben a hideg vizet, a kakaóbabot, a diót, a mézet és a banánt sűrű, homogén masszává.

  • Add hozzá a kakaóvajat és a meleg vizet és keverd újra 3-5 percig.

 

Csak Természetesen!

Képek: Pixabay, Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: immunrendszer Egészség Élelmiszer