Ha igazán megtanulod élvezni az étcsokit, akkor nem lemondasz a tejről és az egyéb adalékokról, hanem a maga teljességében élvezed ki a csokoládé ízét. De innen még mindig lehet eggyel tovább lépni és természetes formában fogyasztani a csoki esszenciáját, a kakaóbabot. Ha ráérzel, akkor egy kis nasival ötvözheted az utánozhatatlan ízélményt az egészségügyi előnyökkel.
Miben különbözik az organikus nyers kakaó más kakaótól?
Ha a kakaót a nyuszi logós, cukrozott készítménnyel azonosítod, akkor még távol állsz az igazságtól. De még a méltán ismert holland kakaóporral is csak a felszínt karcolgatod. A holland kakaót a kakaóbab lúgosításával és pörkölésével állítják elő, megtisztítva a héjától és egyéb részeitől, hogy egy 20-25% kakaóvaj tartalmú port nyerjenek. Igen ám, de a folyamat során az antioxidánsok 60-90%-a és a komplex antioxidánsként ismert polifenolok 65-87%-a kárba vész. Mivel a kakaó ezekben igen gazdag, a végtermék még így is kedvez az egészségnek, de fel kell tenned a kérdést, hogy érdemes-e ennyi jótékony összetevőt feláldozni, mikor a kakaóbab önmagában is fenséges?
Verhetetlen antioxidáns-forrás
Emlékszel, amikor az acai elképesztő antioxidáns tartalmáról beszéltünk? Na most, a nyers kakaóbabban ötször annyi antioxidáns található, mint az acai bogyóban! Egyedül a hatóanyagokat koncentrált formában tartalmazó acai por veszi fel a nyers kakaóval a versenyt.
Arról pedig már korábban is beszéltünk, hogy az egészséghez és az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen az antioxidánsokban gazdag étrend. Ezzel nagyban csökkenthető a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. De az antioxidánsok támogatják az olyan kognitív funkciókat is, mint a memória és a koncentráció, valamint lassítják az öregedést.
Vas, Kalcium és Magnézium minden mennyiségben
A nyers kakaó a nyomelemek tekintetében is elképesztően teljesít. Vastartalma kiemelkedő a növények körében: 100 gramm nyers kakaó kb. 14 mg vasat tartalmaz! Ez azt jelenti, hogy egy felnőtt férfi 50-60 gramm nyers kakaóval biztosíthatja a számára szükséges napi vas mennyiségét. Ezt a megfelelő felszívódás érdekében érdemes C-vitaminnal kombinálni.
A nyers kakaó gazdag kalciumban és magnéziumban is, amelyeket a leggyakrabban pótlunk kiegészítő tablettákkal. A nyers kakaó 1 grammja több kalciumot tartalmaz, mint ugyanennyi tehéntej, miközben a magnézium tartalma is kiemelkedő. Rendszeres fogyasztásával így sokat tehetsz a csontjaid egészségéért, támogatod a szíved és fokozod a mentális működésed.
Érdemes még kiemelni a nyes kakaó káliumtartalmát is, ami segít a vérnyomás egészséges szintjének fenntartásában. A kakaóban található kálium csökkentheti a vérnyomást, miközben mérsékli a szívbetegségek kockázatát
Természetes hangulatjavítás
Fáradtság és rossz közérzet eseté szinte automatikusan nyúlunk a csokoládé után, talán nem is tudva, hogy ezzel nem nassolásba menekülünk, hanem természetes hangulatfokozót alkalmazunk. A nyers kakaó ezt még a csokinál is hatékonyabban teszi, ugyanis a benne található triptofán, tirozin, anandamid és feniletilamin fokozza a szervezetben a szerotonin és a dopamin szintjét, ezzel javítva a közérzetet és enyhítve a depressziós tüneteket.
Hogyan fogyaszd a nyers kakaót?
Térjünk végre a tárgyra! Míg a kakaóport kénytelen vagy tejhez keverni, vagy süteményekhez használni, addig a nyers kakaóbabokat magukban is elrágcsálhatod. Garantáljuk, hogy ha ráérzel, alig fogod tudni abbahagyni! De a nyers kakaóbab arra is lehetőséget ad, hogy kiélhesd a kreativitásod! Következzen néhány ötlet, amikkel tovább fokozhatod a nyers kakaóbab élvezetét!
Adj 1-2 evőkanál nyers kakaóbabot a szokásos, (növényi) tej alapú turmixodhoz és ámulj el az eredményen! A turmix tetejét további nyers kakaóbabokkal díszítheted, hogy ropogtatnivaló is akadjon.
Mint azt korábban említettük, a nyers kakaóbabokat főzés nélkül, magukban is élvezheted. Végy egy fél csészényi kakaóbabot, egészítsd ki jó minőségű étcsokival, dióval és más magvasokkal, valamint aszaltgyümölcsökkel!
Szórj egy teáskanál őrölt kakaót a zabpehelyedbe vagy zabkásádba, hogy ízekben gazdag és tápláló reggelit nyerj. Az élmény fokozásáért hozzáadhatsz pár szelet banánt vagy némi mandulavajat.
Ezt a receptet a foodtolive oldalon találtuk és azonnal meghozta a kedvünket a kipróbáláshoz!
Összetevők:
-
50 g zúzott kakaóbab
-
15 g zúzott fenyőmag (vagy dara)
-
15 g kakaóvaj
-
1 evőkanál méz
-
1 banán
-
3dl hideg víz
-
1 dl meleg víz
Elkészítés:
-
Őröld meg a kakaóbabot és a fenyőmagot kávédarálóban.
-
Keverd össze egy turmixgépben a hideg vizet, a kakaóbabot, a diót, a mézet és a banánt sűrű, homogén masszává.
-
Add hozzá a kakaóvajat és a meleg vizet és keverd újra 3-5 percig.
Csak Természetesen!
Képek: Pixabay, Unsplash