Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Kávé helyett kóladió!

A kávé árának masszív növekedése mellett egyre többen fordulnak más, természetes élénkítő szerek irányába. Ebből a mezőnyből kiemelkedik a régi motoros kóladió, ami a 19. század végén a Coca-Cola nevének és eredeti ízének forrásaként vált ismertté. Most azonban a növény újrafelfedezésének lehetünk szemtanúi. Az IndexBox riportja szerint 2024-ben 169%-kal nőtt a kóladió USA-beli fogyasztása egy év alatt, miközben a piac értéke 261%-kal emelkedett 2023-hoz képest! Jelenleg az USA évi 849 tonna fogyasztásnál jár, ami az előrejelzések szerint 2035-re érheti el az 1000 tonnát.

Eközben Európában is 800 tonna körüli fogyasztást láthatunk, de figyelembe véve, hogy az európai lakosság több mint kétszerese az USA-énak, nálunk még meredek emelkedés várható a kóladió fogyasztásában. Az öreg kontinensen jelenleg Franciaország volt a legnagyobb fogyasztó (436 tonna), utána Olaszország (151 tonna), majd Hollandia (72 tonna) következik. Ebből látható, hogy a kóladió egyelőre Nyugat-Európa vetette meg a lábát, de mi azon vagyunk, hogy a mi régiónk is felzárkózzon. Hogy miért?

 

Kávé vs kóladió

 

A kávé fogyasztása több, mint puszta koffeinbevitel. Sokaknak elmaradhatatlan rituálé a reggelek, délutánok folyamán. Ahhoz, sem kell nagy gourmet-nak lennünk, hogy kicsit elmerüljünk az egyes tájegységek és kávépörkölési módszerek világában és így találjuk meg a számunkra kedvezőbb italt. Ugyan, hogyan versenyezhetne ezzel a kóladió por? Szerintünk nagyon is könnyen :)

 

A kóladió hatása komplexebb és elnyújtottabb

 

Kezdjük ott, hogy a kóladió a koffein mellett egyéb stimulánsokat is tartalmaz (pl. teobromin, teofillin – bővebben lásd a korábbi cikkünket), amik energizáló és hangulatjavító hatással bírnak. Ez már önmagában vonzó azoknak, akik valami természetesebb, komplexebb hatásra vágynak, mint amit a kávé vagy az energiaitalok nyújtanak.

Emellett a kávé egyik tulajdonsága hatása sokaknak épp a legfőbb hátrányát jelenti. A kávé hatása gyorsabban jelentkezik, intenzívebb élénkítést ad, ám ez jellemzően rövidebb ideig tart, amit erős leszállóág követ. A jelenséget sokan „espresso-hatásként” ismerik. A kóladió hatása ezzel szemben lassabban épül fel, de tartósabb és kiegyensúlyozottabb energizálást biztosít, ami a koffein egyenletesebb felszívódása mellett más stimuláns vegyületek támogatnak.

 

Árban is versenyképes

 

Bár első pillantásra a kóladió drágábbnak tűnhet – 100 gramm ára a hazai piacon kb. 3500 Ft, míg 250 gramm átlagos kávé 2000–3000 Ft között mozog –, a kóladió koffeintartalma 2-3x akkora, mint a legtöbb kávéé. Ezért sokkal kevesebb is elég belőle ugyanahhoz a hatáshoz, így adagárban már most is versenyképes, sőt akár olcsóbb is lehet a kávénál.

Az előrejelzések szerint ráadásul további drágulásra kell számítani kávéfronton. Brazíliában és Vietnamban, a világ legnagyobb arabica és robusta kávétermelőiben a szárazság és hőhullámok rombolóan hatottak a terméshozamra.  Emellett az import-költségek, a szállítás, a tarifák, valamint a munkabér, a műtrágya és az energiaárak emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy a kávé ára ne csak a fogyasztói piacon, de a beszállító láncban is magasabb legyen.

 

Nem kell lemondanod az ízletes italokról sem

 

A kóladió por sokféleképpen fogyasztható. Készíthető belőle tejes ital, amely a latte vagy cappuccino élményét idézi, jeges frissítő nyári napokra, vagy akár erőteljes főzet, amely az eszpresszót helyettesítheti. Az íze és karaktere eltér a kávétól, de a rituálé hasonló: főzet, tej, fűszerek egy ismerős, mégis új élmény formájában. Tégy velük kísérletet és győződj meg magad a kóladió-italok nagyszerűségéről!

 

 

1. Kóladió Latte

Hozzávalók (1 adag):

  • 1 teáskanál őrölt kóladió
  • 150 ml víz
  • 150 ml növényi tej (pl. zab-, mandula- vagy kókusztej)
  • 1 teáskanál méz vagy juharszirup
  • csipet fahéj vagy kardamom

Elkészítés:

  1. Forrald fel a vizet, és készíts belőle egy erős “kóladió főzetet” (5 perc forralás, majd szűrés).
  2. Közben melegítsd fel a tejet, és habosítsd.
  3. Öntsd össze a kóladió főzetet és a tejet, ízesítsd mézzel, fűszerekkel.
  4. Szórd meg a tetejét egy kis fahéjjal és el is készült a latte-élmény, kávé nélkül.

 

2. “Kóla-Macchiato” (espresso helyett)

Hozzávalók (1 adag):

  • ½ teáskanál finomra őrölt kóladió
  • 100 ml forró víz
  • 50 ml habosított tej
  • opcionálisan: vaníliás szirup vagy barna cukor

Elkészítés:

  1. Az őrölt kóladiót forrázd le kevés vízzel, hagyd 3–4 percig állni, majd szűrd le. Ez adja a “kóladió-espresso” alapot.
  2. A tetejére önts egy kevés habos tejhabot, ahogy a macchiatónál.
  3. Ha krémes ízt szeretnél, önts rá pár csepp vaníliás szirupot.

 

3. Jeges Kóladió Cappuccino

Hozzávalók (1 adag):

  • 1 teáskanál őrölt kóladió
  • 100 ml víz
  • 100 ml hideg növényi tej
  • jégkockák
  • opcionálisan: kókuszvirágcukor, fahéj

Elkészítés:

  1. Főzz erős kóladió főzetet (lásd a Kóladió Latte receptet), majd hűtsd le.
  2. Egy poharat tölts meg jéggel, öntsd rá a főzetet.
  3. Add hozzá a hideg tejet és keverd össze.
  4. Ízesítsd cukorral vagy sziruppal, és szórd meg fahéjjal.

 

Csak Természetesen!

Képek: Wikimedia Commons, Vecteezy