A kávé árának masszív növekedése mellett egyre többen fordulnak más, természetes élénkítő szerek irányába. Ebből a mezőnyből kiemelkedik a régi motoros kóladió, ami a 19. század végén a Coca-Cola nevének és eredeti ízének forrásaként vált ismertté. Most azonban a növény újrafelfedezésének lehetünk szemtanúi. Az IndexBox riportja szerint 2024-ben 169%-kal nőtt a kóladió USA-beli fogyasztása egy év alatt, miközben a piac értéke 261%-kal emelkedett 2023-hoz képest! Jelenleg az USA évi 849 tonna fogyasztásnál jár, ami az előrejelzések szerint 2035-re érheti el az 1000 tonnát.
Eközben Európában is 800 tonna körüli fogyasztást láthatunk, de figyelembe véve, hogy az európai lakosság több mint kétszerese az USA-énak, nálunk még meredek emelkedés várható a kóladió fogyasztásában. Az öreg kontinensen jelenleg Franciaország volt a legnagyobb fogyasztó (436 tonna), utána Olaszország (151 tonna), majd Hollandia (72 tonna) következik. Ebből látható, hogy a kóladió egyelőre Nyugat-Európa vetette meg a lábát, de mi azon vagyunk, hogy a mi régiónk is felzárkózzon. Hogy miért?
Kávé vs kóladió
A kávé fogyasztása több, mint puszta koffeinbevitel. Sokaknak elmaradhatatlan rituálé a reggelek, délutánok folyamán. Ahhoz, sem kell nagy gourmet-nak lennünk, hogy kicsit elmerüljünk az egyes tájegységek és kávépörkölési módszerek világában és így találjuk meg a számunkra kedvezőbb italt. Ugyan, hogyan versenyezhetne ezzel a kóladió por? Szerintünk nagyon is könnyen :)
A kóladió hatása komplexebb és elnyújtottabb
Kezdjük ott, hogy a kóladió a koffein mellett egyéb stimulánsokat is tartalmaz (pl. teobromin, teofillin – bővebben lásd a korábbi cikkünket), amik energizáló és hangulatjavító hatással bírnak. Ez már önmagában vonzó azoknak, akik valami természetesebb, komplexebb hatásra vágynak, mint amit a kávé vagy az energiaitalok nyújtanak.
Emellett a kávé egyik tulajdonsága hatása sokaknak épp a legfőbb hátrányát jelenti. A kávé hatása gyorsabban jelentkezik, intenzívebb élénkítést ad, ám ez jellemzően rövidebb ideig tart, amit erős leszállóág követ. A jelenséget sokan „espresso-hatásként” ismerik. A kóladió hatása ezzel szemben lassabban épül fel, de tartósabb és kiegyensúlyozottabb energizálást biztosít, ami a koffein egyenletesebb felszívódása mellett más stimuláns vegyületek támogatnak.
Árban is versenyképes
Bár első pillantásra a kóladió drágábbnak tűnhet – 100 gramm ára a hazai piacon kb. 3500 Ft, míg 250 gramm átlagos kávé 2000–3000 Ft között mozog –, a kóladió koffeintartalma 2-3x akkora, mint a legtöbb kávéé. Ezért sokkal kevesebb is elég belőle ugyanahhoz a hatáshoz, így adagárban már most is versenyképes, sőt akár olcsóbb is lehet a kávénál.
Az előrejelzések szerint ráadásul további drágulásra kell számítani kávéfronton. Brazíliában és Vietnamban, a világ legnagyobb arabica és robusta kávétermelőiben a szárazság és hőhullámok rombolóan hatottak a terméshozamra. Emellett az import-költségek, a szállítás, a tarifák, valamint a munkabér, a műtrágya és az energiaárak emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy a kávé ára ne csak a fogyasztói piacon, de a beszállító láncban is magasabb legyen.
Nem kell lemondanod az ízletes italokról sem
A kóladió por sokféleképpen fogyasztható. Készíthető belőle tejes ital, amely a latte vagy cappuccino élményét idézi, jeges frissítő nyári napokra, vagy akár erőteljes főzet, amely az eszpresszót helyettesítheti. Az íze és karaktere eltér a kávétól, de a rituálé hasonló: főzet, tej, fűszerek egy ismerős, mégis új élmény formájában. Tégy velük kísérletet és győződj meg magad a kóladió-italok nagyszerűségéről!
1. Kóladió Latte
Hozzávalók (1 adag):
- 1 teáskanál őrölt kóladió
- 150 ml víz
- 150 ml növényi tej (pl. zab-, mandula- vagy kókusztej)
- 1 teáskanál méz vagy juharszirup
- csipet fahéj vagy kardamom
Elkészítés:
- Forrald fel a vizet, és készíts belőle egy erős “kóladió főzetet” (5 perc forralás, majd szűrés).
- Közben melegítsd fel a tejet, és habosítsd.
- Öntsd össze a kóladió főzetet és a tejet, ízesítsd mézzel, fűszerekkel.
- Szórd meg a tetejét egy kis fahéjjal és el is készült a latte-élmény, kávé nélkül.
2. “Kóla-Macchiato” (espresso helyett)
Hozzávalók (1 adag):
- ½ teáskanál finomra őrölt kóladió
- 100 ml forró víz
- 50 ml habosított tej
- opcionálisan: vaníliás szirup vagy barna cukor
Elkészítés:
- Az őrölt kóladiót forrázd le kevés vízzel, hagyd 3–4 percig állni, majd szűrd le. Ez adja a “kóladió-espresso” alapot.
- A tetejére önts egy kevés habos tejhabot, ahogy a macchiatónál.
- Ha krémes ízt szeretnél, önts rá pár csepp vaníliás szirupot.
3. Jeges Kóladió Cappuccino
Hozzávalók (1 adag):
- 1 teáskanál őrölt kóladió
- 100 ml víz
- 100 ml hideg növényi tej
- jégkockák
- opcionálisan: kókuszvirágcukor, fahéj
Elkészítés:
- Főzz erős kóladió főzetet (lásd a Kóladió Latte receptet), majd hűtsd le.
- Egy poharat tölts meg jéggel, öntsd rá a főzetet.
- Add hozzá a hideg tejet és keverd össze.
- Ízesítsd cukorral vagy sziruppal, és szórd meg fahéjjal.
Csak Természetesen!
Képek: Wikimedia Commons, Vecteezy
