Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Támogasd az Immunrendszered Dél-amerikai Szupergyümölcsökkel! - Camu camu, Acerola, Acai

Támogasd az Immunrendszered Dél-amerikai Szupergyümölcsökkel!  - Camu camu, Acerola, Acai

Bár sokan még mindig a téli hónapokhoz asszociálják, immunrendszerünk minden évszakban igényli a gondoskodást. A természetgyógyászok és immunológusok nem győzik hangoztatni, hogy egészségünk megőrzését nem tudhatjuk le pár doboz multivitamin beverésével a hideg időszakban. Az alábbiakban szeretnénk ötleteket nyújtani immunrendszered célzott erősítésére a természet páratlan csodanövényeivel. Három Dél-Amerikából származó gyümölcsöt mutatunk be - camu camu, acerola, acai - amiknek egyedülálló összetételét már Európában is élvezhetjük, porok és kivonatok formájában.

Camu Camu – maximumra tekert C-vitamin

 

A camu camu az Amazonas vidékén őshonos, meggyhez hasonló bogyóféle. Elképesztően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően friss gyümölcsként kóstolva igen savanykás, ezért gyakran fogyasztják porként vagy tablettában, amivel turmixokat vagy smoothie-kat ízesítenek és varázsolnak egészségesebbé. A számok nyelvére lefordítva: 100 gramm camu camu akár 3 gramm C-vitamint tartalmazhat, ami ugyanennyi grapefruit C-vitamin arányának a százszorosa!

camu-camu

Azt mindenki pontosan tudja, hogy a C-vitamin az immunrendszer karbantartásának az alapköve. A C-vitamin a fehérvérsejtek számának növelésével javítja a kórokozókkal szembeni védelmet és jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. Jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy segíti a kollagén képződését, ami támogatja a bőrt, a csontokat és az izmokat.

Ezek mellett a magas arányú C-vitamin bevitellel jelentős antioxidánshoz is juttatjuk a szervezetünket, ami véd a szabadgyökök ellen. Ezzel olyan krónikus állapotokat előzhetünk meg és kezelhetünk, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák különböző formái.

A camu camu gazdag az ellagsav nevű antioxidánsban, ami a gyulladást kiváltó aldóz-reduktáz enzim blokkolása révén erős gyulladáscsökkentő hatású.

Mindezek mellett a camu camu por jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), vasat, magnéziumot, káliumot, rezet és foszfort, így a fogyasztásával nem lehet mellé lőni. A friss gyümölcs beszerzése itthon gyakorlatilag lehetetlen, de a boltunkban elérhető Organikus Camu camu por a friss, vegyszermentesen termesztett gyümölcs minden jótékony összetevőjét tartalmazza!

 

Camu camu chia puding

Hozzávalók:

-          1 teáskanál organikus camu camu por
-          100 gramm chia mag
-          1-2 teáskanál virágméz vagy hársméz ízlés szerint
-          2,5 dl mandulatej
-          fél teáskanál vaníliakivonat

 

Acerola – multivitamin gyümölcsbe zárva

 

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos acerola vagy barbadosi cseresznye szinte túlcsordul a vitaminoktól. C-vitamin koncentrációja egyik legmagasabb a növényvilágban: 100 gramm acerola C-vitamin tartalma akár a 2 grammot is elérheti. Ennek aránya nagyban függ a termesztés módjától és mára kutatás bizonyítja, hogy a legmagasabb C-vitamin tartalom az organikusan termesztett acerolánál mérhető: boltunkban is ilyet találsz!  Az acerola emellett gazdag B-vitaminokban, karotinoidokban, fenolokban, flavonoidokban és olyan nyomelemekben, mint a réz, a kálium, a magnézium, a cink, a foszfor és a vas. Összetételének köszönhetően az acerola kifejezetten ajánlott a vérszegényeknek, illetve vegánoknak.

acerola

Az acerola hatásait és kedvező tulajdonságait hosszan lehet ecsetelni. A magas vércukor- és koleszterinszintben, illetve a szív- és érrendszeri panaszokban szenvedők egyaránt profitálhatnak a fogyasztásából, de segíti a fogyókúrát is és javítja a szervezet természetes regenerációját.

Az acerola összetevői egyedülálló kombinációt nyújtjanak a haj, a bőr és a köröm ápolásához. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagéntermeléshez, amely a haj, a bőr és a köröm egyik legfontosabb szerkezeti fehérjéje. Mivel a szervezet természetes kollagéntermelése az életkor előrehaladtával csökken, a C-vitamin-bevitel növelése segíthet enyhíteni ezt a hatást és minimalizálni az öregedés látható jeleit.

Az acerolából származó C-vitamin jól felszívódásának és magas biológiai hasznosulásának köszönhetően felgyorsítja a kollagénszintézist, ami egészségesebb bőrt, hajat és körmöt eredményez. Az acerola hatására a bőr nemcsak jobban hidratálódik, de gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén csökken a bőrpír és javul a bőr feszessége.

Sérülékenysége és rövid eltarthatósági ideje miatt az acerola is elsősorban porok és táplálékkiegészítők formájában érhető el Európában. Nálunk Organikus Acerola Por kiszerelésben juthatsz ehhez a kiváló gyógyító gyümölcshöz.

 

Körtés-spenótos smoothie acerolával

Hozzávalók:

-          1 teáskanál organikus acerola por
-          1 érett körte kimagozva és darabokra vágva
-          1 érett banán szeletelve
-          kb. 60 gramm friss spenótlevél
-          4 dl mandulatej

 

Acai – az antioxidánsok ereje

 

Az acerolához és a camu camuhoz hasonlóan az acai bogyó is az amerikai kontinensről, közelebbről az Amazonas vidékéről származik. A gyümölcs itthon, mint brazil superfood került a köztudatba. Szőlőszerű, sötétlila bogyóit az acai pálmákról szedik. Ízében a bogyós gyümölcsök és az étcsokoládé köszönnek vissza.

acai

Az acai bogyóban található rostok és omega zsírsavak támogatják a szív egészségét és csökkentik a koleszterinszintet. Magas omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmával kitűnik a gyümölcsök közül. Ebben csak a szeder, a málna és a bodza veszi fel vele a versenyt, az acai azonban köröket ver rájuk az antioxidánsok terén.

Az élelmiszerek antioxidáns-tartalmát általában az oxigéngyök felszívódási képesség (ORAC) pontszámmal mérik. Míg 100 gramm acai por ORAC-értéke 102700, addig ugyanennyi nyers áfonyáé csupán 4669. Kiemelkedő mennyiségben tartalmazza az antocián nevű, erős antioxidánst, ami csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, elősegítve ezzel az egész szervezet egészségét, különös tekintettel az agyra és a kognitív funkciókra.

Az antociánok javítják a memóriát és megtisztítják az idősödő agyat a már nem működő sejtektől, vagyis segítik az autofágiát. Az acaiban található antociánok emellett csökkentik a gyulladást, a szívroham kockázatát és antikarcinogén hatásuknak köszönhetően kiegészítő kezelést nyújthatnak a rákos betegségek elleni küzdelemben.

A vizsgálatok alapján az acai por fogyasztása segíti a koleszterin és a vércukorszint szabályozását, így a megfelelő anyagcserét és a fogyást is támogatja. Készletünkről Organikus fagyasztva szárított Acai por formájában juthatsz hozzá az elérhető legmagasabb minőséghez.

 

Vegyes bogyós acai smoothie

Hozzávalók:

-          1-2 evőkanál organikus fagyasztva szárított acai por
-          250 gramm fagyasztott bogyós gyümölcs keverék
-          1 banán felszeletelve
-          2,5 dl mandulatej
-          1 evőkanál hántolt kendermag

 

Ha a fenti gyümölcsök kúraszerű alkalmazását egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással egészíted ki, akkor máris rengeteget tettél, hogy hosszú távon megőrizd az egészséged.

Csak természetesen!

Képek: Wikipedia, Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények immunrendszer