Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Mekkorára nőhet a kender?

Mekkorára nőhet a kender?

A kender egyik legnagyobb előnye a sokrétű felhasználhatóság mellett az elképesztően gyors fejlődés. Három-négy hónap alatt képes magból a teljes érettség állapotát elérni, míg ez a nagy rivális gyapotnak fél évbe kerül, a fákról pedig ne is beszéljünk. De mekkorára tud nőni a kender ennyi idő alatt?

A legkisebbek

A sor végén a magyarul leginkább gyomkender (Cannabis ruderalis, elegánsabb nevén Cannabis sativa ssp.spontanea) nevet viselő fajták állnak, amik mindössze 30-60 cm magasra nőnek. Ezt a variánst Szibériában fedezték fel száz évvel ezelőtt, de Közép- és Kelet-Európában is őshonos. Vélhetően Ázsiai melegebb tájairól érkezett cannabis sativa magjaiból származik, ami a széllel északra is elvándorolt. Mivel azonban a hideg nyár és a kevés napfény nem volt elegendő a beéréshez, a növénynek adaptálódnia kellett a környezetéhez és automatikusan virágzóvá vált. Ez azt jelenti, hogy a fotóperiódusfüggő fajtákkal ellentétben nem csak akkor kezdi meg a virágzást, amikor a napfényes napszak 12 óra alá csökken, hanem az időjárástól és a fényciklusoktól függetlenül, pár hét növekedés után automatikusan megjelennek a rügyek.

 


Cannabis Ruderalis

 

Középmezőny

Erre a tulajdonságra csaptak le a nemesítők, amikor a ruderalist klasszikus indica és sativa fajtákkal keresztezték. A céljuk az volt, hogy a ruderalis szívósságát, gyors fejlődését és automatikus virágzását átültessék a közkedvelt kannabisz fajtákba, hogy azokat fényciklustól függetlenül is lehessen termeszteni. Az első próbálkozások a 2000-es évek elején 40 cm körüli törpenövényeket eredményeztek, átlag alatti THC tartalommal, de az elmúlt évtizedben már megjelentek a magasabb és potensebb autoflower genetikák is.

A következő lépcsőt a Cannabis Indica fajták jelentik, melyek jelenlegi ismereteink szerint a dél-ázsiai Hindu Kush hegységből származnak. Az európaiak számára elsőként a 18. században megismert példányok alacsonyak és tömzsik voltak, de a nemesítések és a hibrid-éra eljövetelének köszönhetően mára elég nagy a szórás a méretben. Nagy általánosságban annyit lehet kijelenteni, hogy többnyire fél méter és két méter között fejlődnek és a nyúlánk sativáknál zömökebb formájuk van. Az otthoni termesztők inkább másfél méter alá kondicionálják őket, hogy a sátrakban elférjenek és inkább széltében teljesedjenek ki.

 


Cannabis Indica

A legnagyobbak

Végül pedig ott van a Sativa nemzetség, beleértve a THC-ra nemesített sativa-domináns hibrideket és a hasznos kender (csúnyább nevén ipari kender) variánsokat is. Ezek szabadtéren sokszor elérik a három méter magasságot, de nem ritka, hogy ezt is túlszárnyalják. A kendertermesztők körében jól ismert Tiborszállási rostkender például gyakran eléri a 4-5 méter magasságot és hektáronként akár 13-15 tonna biomassza előállítására alkalmas.

A THC-ra nemesített Sativák esetében kevésbé gyakori, de szintén előfordulhat a 4-5 méteres magasság. Főleg kaliforniai termesztőknél lehet ilyen fotókkal találkozni, ahol a klíma – és a törvényi környezet is – kedvez az extrém méretű példányok nevelésének. Ez itt a képen egy Dave Stone nevű, orvosi kannabisz páciens 4,5 méteres növénye. Neki Oregonban is sikerült ezt a nem mindennapi magasságot összehoznia.

 


4,5 méteres kannabisz növény

Aki már hallott a kannabisz kupákról, az sejtheti, hogy minden létező paraméter szerint versenyeztetik a növényeket, amiből természetesen a magasság sem lehet kivétel. A jelenlegi csúcstartó 7 méter 34 cm magasra növesztette a kis kedvencét. Kár, hogy abból nagyjából 5 méter a csupasz szár.


A "kannabiszfa"

Stílszerűen a magyar folklórból származó jókívánsággal búcsúzunk:


Ekkora legyen a kendtek kendere!

 

Csak Természetesen!

Fotók: Wikipedia, Unsplash, growersnetwork.org
https://www.instagram.com/stonerdave42047/

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Ismeretek