Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Milyen érzés kenderfarmert hordani?

Milyen érzés kenderfarmert hordani?

Biztos te is hallottál a mendemondáról, miszerint az első Levi’s farmernadrágok kendervászonból készültek. Jobb, ha tudod, hogy a Jack Herer „A császár meztelen” című könyvéből ismertté vált híresztelésről már bebizonyították, hogy hamis. Az egykori történet mára azonban valósággá vált és mostanra elérhetővé váltak a kenderfarmerek.

Ha jártál már a boltunkban, vagy csak a webshopunkat böngészted, akkor bizonyára van képed arról, hogy milyen szerepet játszhat a kender a ruhaiparban. A kender textilként való alkalmazása nem friss dolog; valójában évezredekre tekint vissza. Már az ókori Kínában is használták a kendert ruhák és halászhálók készítésére, de még az egyiptomi múmiák mellett fellelt ruhákban is feltűnt. A Római Birodalom katonáinak ruházatában is szerepet kapott a kender, hogy könnyebb és jobban lélegző viseletük legyen. Mivel a kender az ipari forradalmat követően is fontos nyersanyagnak számított, logikusnak tűnik a 19. század közepén alapított Levi’s munkásai is kenderfarmerben jártak. De nem így történt. Sőt, dacára a kenderruha számos elérhető formájának, csak a legutóbbi időkben tűntek fel a kenderfarmerek.
 


A kender újrafelfedezése a ruhaiparban
 

Miközben a kenderből készült pólók, ingek, táskák már jó ideje elérhetők és bőséges kínálat van kendercipőkből is, a farmerek esetében sokáig kellett várni rá, hogy alapanyagként használják. Egy tíz évvel ezelőtti posztban valaki pont azon lamentált, hogy miként lehetséges, hogy miközben évezredek óta ismerjük a kendertextilek előnyös tulajdonságait, egyszerűen lehetetlen találni kenderfarmert a boltokban. Nos, az elkeseredett szerző imái meghallgatásra találtak, ugyanis az elmúlt években több ruhaipari szereplő is felvette a kendert a farmerek alapanyagai közé.

Ezek egyike éppen a Levi’s, ami egy svéd textil újrahasznosító startuppal együttműködve 2019-ben mutatta be a „pamutosított” kenderruháit. A vállalat azóta bejelentette, hogy a kendert a jövőben is felhasználja a ruházataiban. Az ok kettős: egyrészt a fenntarthatóság jegyében szeretnék előmozdítani a víztakarékos, regeneratív és növényvédőszer-mentes termesztési módszereiket, másrészt növelni a termékeik élettartamát. Hogy miért praktikusabb a kenderből készült ruha a pamutnál, arról ebben a korábbi bejegyzésünkben olvashatsz.
 


Erős, tartós, de nem túl rugalmas
 

De milyen viselni egy ilyen farmernadrágot? A végeredmény tekintetében sokat számít, hogy mennyi kender kerül a pamut mellé; ez jelenleg 30% és 100% között váltakozik. Nem tudni, hogy ezekből melyiket próbálta ki az az újságíró, aki a következőket írta a nadrágról és a viselése során szerzett benyomásokról:

Kemény és erős anyagú, ami egyáltalán nem rugalmas vagy nyúlékony. Az anyag durvább, mint a tiszta pamut vagy akár a farmer, de nem annyira, hogy kényelmetlen legyen. A kender szupererős rostjai miatt a farmer élettartama sokkal hosszabb lehet, mint bármely korábban használt modell.

Hátrányként említi, hogy mivel a dereka is rugalmatlan, ezért nem fog abba az illúzióba ringatni, hogy a valós méretünknél soványabbak vagyunk. Ezt a merev anyagot sokan talán keménynek találhatják, cserébe viszont nagyon strapabíró és nem szakad el egykönnyen. Azt tegyük hozzá a beszámolóhoz, hogy a pamuttal ellentétben a kenderruhák a mosások során puhábbá válnak, így egy kicsit bejáratott kenderfarmer már mentesül az első hetek merevségétől.

A magunk részéről messzemenőkig támogatjuk, hogy minél több ruhában helyet kapjon a kender, ezzel is támogatva a fenntarthatóságot és a kendertől kapott utánozhatatlan élményt!

Csak Természetesen!

Képek: Unsplash, Freepik

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Termékek