Blogunkon visszatérő téma, hogy mennyi előnyt kínál a kendermagolaj napi fogyasztása az immunrendszer támogatásától a baktériumellenes hatásokig. Ugyanakkor megértjük, hogy nem mindenki rajong a kendermagolaj koncentrált ízéért, és a salátára csepegtetett változat is monotonná tud válni rendszeres fogyasztás esetén. Ezért most három hűsítő nyári italt mutatunk be, ahol a kendermagolaj teljesen új formában, friss és élvezhető aromák között érvényesül.
1. Citrusos-gyömbéres jeges limonádé
Hozzávalók (1 literhez):
- 2-3 citrom és 1 narancs frissen facsart leve
- 2–3 cm friss gyömbér reszelve
- Hideg szódavíz
- 2–3 evőkanál méz vagy agávészirup
- Fél teáskanál kendermagolaj / pohár (összesen kb. 2 teáskanál/liter)
Elkészítés: A mézet/agávét a reszelt gyömbérrel és a citruslé egy részével turmixold össze a kendermagolajjal, hogy krémes, egynemű alapot kapj. Ezután add hozzá a maradék citruslevet, sok jeget, majd töltsd fel szódavízzel. A gyömbér és citrus ereje kiegyensúlyozza az olaj ízét, miközben frissítő marad.
2. Krémes matcha-mangó latte kendercsavarral
Hozzávalók (1 pohárhoz):
- 1 teáskanál matcha por
- 1 dl sűrű mangópüré (friss vagy fagyasztott mangóból)
- 2 dl zabtej vagy mandulatej
- Jégkockák
- Kevés vaníliaaroma
- Fél teáskanál kendermagolaj
Elkészítés: A mangópürét, a kendermagolajat és egy kevés növényi tejet turmixold simára. Készítsd el a matchát egy kis forró vízzel, majd keverd a mangós alaphoz. Végül add hozzá a maradék növényi tejet és jeget. A mangó édessége és sűrűsége tökéletesen elrejti az olaj zsírosságát.
3. Uborkás-mentás zöld smoothie ananásszal
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 kisebb uborka
- 4–5 friss mentalevél
- Fél lime leve
- 1 szelet friss ananász vagy 1 dl ananászlé
- 1 zöldalma
- Jég
- Fél teáskanál kendermagolaj
Elkészítés: Az uborkát, az almát, az ananászt, a mentát és a lime levét turmixold össze jéggel. Amikor krémes állagot kapsz, add hozzá a kendermagolajat, és még pár másodpercig turmixold. Az ananász és menta intenzív íze frissítően kerekíti az italt, miközben a sűrű állag homogén állagot ad.
Tippek, hogy az olaj ne ússzon a felszínen
- Az erős aromák, pl. citrus, gyömbér, ananász, mangó segítenek kiegyensúlyozni az olaj karakterét.
- A sűrű alap (pürék, smoothie-k, vagy rostos gyümölcslevek) elrejti a zsírosságot.
- Turmixolás: nagy sebességen 15–20 másodperc, vagy shakerben erős rázás a homogén állagért
- Hideg italban az olaj kevésbé válik külön, és frissebb érzetet ad.
Extra tipp
Ha egy füst alatt a napi CBD-olaj adagodat is szeretnéd elfogyasztani, nyugodtan cseppentsd bele a frissítő italodba. Ha kendermagolaj az alapja, akkor csak erősíted az ital diós, magos ízvilágát. Ne feledd: a jobb felszívódás érdekében érdemes mellé egy kevés zsíros ételt is fogyasztani.
Csak Természetesen!
Képek: Vecteezy