Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kender a Konyhában #01: Kendermagolaj és Hántolt Kendermag

Kender a Konyhában #01: Kendermagolaj és Hántolt Kendermag

A ruhák és táskák után továbbra is maradunk kendervonalon, de a textilekről most átnyergelünk a kenderrel készített finomságokra! Kezdjük a kendermag két legismertebb formájával. Ezek a kendermagolaj és a hántolt kendermag, amikkel nem csak egészségesebbé, de sokkal izgalmasabbá is teheted a konyhát!

Kendermagolaj

A kendermagolaj jótékony egészségügyi tulajdonságairól már értekeztünk korábban, a kozmetikumokban játszott szerepe kapcsán, de nem árt felelevenítetni. Ezek a kedvező hatások ugyanis hatványozottan érvényesülnek, ha a kendermagolajat belsőlegesen, ételként fogyasztjuk.

·         Antioxidánsok: A kendermagolajban található antioxidánsok, például a tokoferolok és polifenolok, segíthetnek a sejtek károsodásának megelőzésében és az öregedés jeleinek csökkentésében.

·         Vitaminok és ásványi anyagok: A kendermagolajban megtalálhatók az A-, C- és E-vitaminok, valamint ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és kálium.

·         Omega-3 zsírsavak: A kendermagolaj gazdag forrása az esszenciális zsírsavaknak, különösen az alfa-linolénsavnak (ALA). Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak és fontosak az agy- és szív-érrendszeri egészség szempontjából.

·         Omega-6 zsírsavak: A kendermagolaj tartalmaz omega-6 zsírsavakat is, például a gamma-linolénsavat (GLA). Az omega-6 zsírsavak szerepet játszanak az immunrendszer működésében, valamint serkentik a bőr és a haj növekedését, regenerálódását.

 

Rendszeresen fogyasztva tehát a kendermagolaj jótékonyan hat a szív- és érrendszerünk működésére, csökkenti a gyulladásokat a testünkben, erősíti immunrendszerünket, javítja az agyműködésünket és nem utolsósorban feltölt vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nem véletlen, hogy a kendermagolajat sokan a létező legegészségesebb olajként tartják számon. A kérdés már csak az: milyen formában fogyaszd rendszeresen?

A kendermagolaj jellegzetes ízvilágát sokan egy enyhén kesernyés, diós-mogyorós ízhez hasonlítják. Ha ezt kellemetlennek találod, akkor keverheted édesebb olajokkal, de a legjobban akkor jársz, ha ételekhez adod hozzá. Az alábbiakban ehhez nyújtunk néhány ötletet.

FOKHAGYMÁS KENDERMAGOLAJOS SALÁTAÖNTET

A kendermagolaj az olívaolajhoz hasonlóan tökéletesen használható salátaöntetként. Ezzel az egyszerű alkalmazással ráadásul hőhatásnak sem teszed ki, így tiszta formában élvezheted az ízeket és a tápanyagokat. Fokhagymával különösen jól harmonizál!

Hozzávalók:

  • 50 ml kendermagolaj
  • 50 ml fehérborecet
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 csipet vöröshagyma por
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • só és bors, ízlés szerint

KENDERMAGOLAJOS SÜTŐTÖKKRÉM LEVES

A kendermagolaj kiválóan alkalmas a kedvelt levesek felturbózására. A kísérleteknek csak a képzelet szab határt, de arra mindig figyelj, hogy a kendermagolajat hidegen adagold a nem túl forró leveshez. A kendermagolaj ára miatt sem jellemző, hogy sütéshez vagy főzéshez használnák, de van egy fontosabb szempont is: magas hőmérsékleten megéghet, ami megváltoztatja az ízét és csökkenti a tápanyagtartalmát.

Örök kedvencünk a kendermagolajos sütőtökkrém leves. Egyszerűen készítsd el a levest egy bevált recept alapján és utolsó lépésként önts rá két-három teáskanál kendermagolajat. Az élmény fokozásához hántolt kendermaggal is díszítheted!

kendermag-sütőtökkrém-leves

 

KENDERPESZTÓ

A legjobbat a végére hagytuk! Házipesztó, amiben az olívaolajat kendermagolaj helyettesíti és az ízeket a hántolt kendermag fokozza! Elsőre meredeknek tűnhet, hogy az enyhébb ízű olívaolaj helyére a markáns kendermagolaj kerül, de aki eddig kipróbálta, nem panaszkodott.

Hozzávalók:

  • egy csokor petrezselyem
  • 250 gramm friss bazsalikom
  • 2 evőkanál hántolt kendermag vagy fenyőmag
  • 50 gramm parmezán
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt kendermagolaj
  • 3-4 evőkanál friss, szűrt víz
  • só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

Tedd a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, és pépesítsd, amíg sűrű paszta nem lesz belőle.

Hántolt kendermag

Ha a fent felsorolt tápanyagokat egy sokkal enyhébb ízű, finoman ropogós formában fogyasztanád, akkor a te választásod a hántolt kendermag lesz. Ez az önmagában is letehetetlen finomság kiválóan működik a salátával, levesben és smoothie-ban, de bátran el lehet vele kalandozni a sütik irányába is. Ha viszont a kendermagolajból ismert diós ízre vágysz, akkor alacsony, max. közepes lángon pirítsd a kendermagokat, míg aranybarnák nem lesznek.

hántolt-kendermag

Néhány tipp a hántolt kendermag fogyasztására, ha összetevőként használnád:

KENDERMAGOS ZABKÁSA

Hozzávalók:

  • 125 gramm hántolt kendermag
  • 250 gramm zabpehely
  • 0,5 liter mandulatej (vagy más növényi tej)
  • 1-2 teáskanál méz, ízlés szerint
  • Vágott gyümölcsök (pl. banán, málna) a tetejére

Elkészítés: Keverd össze a kendermagot, a zabpelyhet és mandulatejet egy lábasban. Főzd közepes lángon, amíg besűrűsödik. Tálald mézzel és friss gyümölcsökkel.

BANÁNOS-ÁFONYÁS KENDERSMOOTHIE

Ha smoothie-ban gondolkodsz, akkor a kendermagot egészben vagy őrölve is alkalmazhatod, hogy hozzáadj az ízélményhez és a tápértékhez. A gyümölcsök és zöldségek mellett más magvakkal és diófélékkel is kombinálhatod az italt, hogy tökéletes ízharmóniát érj el.

Az első kísérleteknél kezdj egy-két evőkanálnyi kendermag hozzáadásával, hogy az ízlésednek megfelelően állítsd be az ízprofilt. A turmixolás előtt érdemes a kendermagot más összetevőkkel, például joghurttal vagy banánnal összekeverni, hogy ne ragadjon bele a turmixgép pengéibe.

Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 125 gramm fagyasztott áfonya
  • 100 gramm kókuszjoghurt
  • 1,5 dl mandulatej
  • 2 evőkanál hántolt kendermag

kendersmoothie

 

És végül, lássunk egy hamisítatlan magyar ételt, hántolt kendermaggal!

KENDERMAGOS TÚRÓS TÉSZTA

A vegánok most egy kicsit forduljanak el. Ebben a receptben ugyanis a hagyományos (de nem agyoncukrozott!) tejfölös túróstésztából indulunk ki, aminek a tetejére szórjuk a hántolt kendermagot. Ezzel egy ropogós textúrát adunk az amúgy kifejezetten lágy ételhez, miközben jóval egészségesebbé is varázsoljuk.

Csak természetesen!

 

Képek: Pexels, Pixabay, Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Termékek