Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Törvénykerülő utánzatok helyett válaszd a természetes kendert

Törvénykerülő utánzatok helyett válaszd a természetes kendert

A hírekből te is értesülhettél róla, hogy június végén összesen 31 turista került toxikológiára olyan Budapesten vásárolt gumicukroktól, amik vélhetően új pszichoaktív anyagokat tartalmaztak. Az ügy egyszerre világít rá a totális kannabisz-tilalom hátulütőire és hozza nehéz helyzetbe a magyar kender szcéna tisztességes szereplőit.

Mióta a kender a ’80-as években kiszorult a magyar mezőgazdaságból és egyre inkább kábítószerként kezdtek tekinteni rá, a növény elhivatott támogatói hosszú és jelenleg is tartó munkával igyekeznek visszaállítani a kender korábbi nimbuszát. Eközben a határainkon túl nagyot fordult a világ. Az utóbbi évtizedekben már a magasabb THC-tartalmú kannabiszfajták is kezdik megtalálni a helyüket akár a gyógyászatban, akár a felnőttek rekreációs felhasználásában. Eközben nálunk még a hasznos kender feldolgozása körüli szabályozás megértéséhez is minimum jogi diploma szükséges és akkor még a kenderből előállított CBD termékek és a virágzat megítéléséről még nem is beszéltünk.

A kendernek semmi köze a mérgezést okozó szintetikus vegyületekhez

 

Ebben a kényes időszakban jelentek meg újra a boltokban a szintetikus kannabinoidok, ám ezúttal nem Spice vagy más varázsdohány, hanem gumimacik formájában. „A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a szóban forgó, THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek” – olvashatjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss tájékoztatásában, amiben egyben arra is kérik a lakosságot, hogy kerüljék ezeket a termékeket.

A tájékoztatóból nem derül ki, hogy pontosan milyen hatóanyagról van szó és hogy az legális-e egyáltalán, az viszont igen, hogy más boltokban is felbukkanthatnak hasonló termékek. És ennek éppen a kannabisz iránti zéró tolerancia biztosít táptalajt. Miközben Magyarországon a kannabisz még gyógyászati célból sem elérhető, a törvényeket átjátszó, az egészséggel mit sem törődő gyártók és kereskedők éppen ebből a tilalomból húznak hasznot.

Számunkra a legszomorúbb azt látni, hogy egy-egy pénzéhes kereskedő milyen károkat tud tenni a kender nehezen visszaépített reputációjában. Hiába tudjuk, hogy a forgalmazott gumicukrok olyan távol állnak a kendertől, mint Makó Jeruzsálemtől, nincs kétségünk afelől, hogy az esetet ismét a kannabisz veszélyeinek hangoztatására fogják felhasználni. Ráadásul a hírekben tévesen „kendershop” megnevezéssel szerepel a gumimacikat árusító üzlet, ami tovább növeli a félreértéseket.

Ezúton is kiállunk a magyar kender szcéna mellett, akik a törvényeket betartva végzik tevékenységüket. Emellett szorgalmazzuk, hogy nem csak a törvényekben, de a médiabeszámolókban is világosan meg legyen különböztetve a kender, a kannabisz és ezek hatóanyagai a törvénykerülő és veszélyes szintetikus vegyületektől.

Csak Természetesen!

Képek: Unsplash, Freepik