Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Chlorella Alga – Superfood az Édesvizekből

Chlorella Alga – Superfood az Édesvizekből

Ha fel kellene sorolni néhány növényt, amiknek a fogyasztásával közel teljes étrendet lehet kialakítani, akkor az algák biztosan köztük lennének. Az évmilliárdokkal ezelőtt kifejlődött chlorella algát az ázsiai népek már évszázadok óta fogyasztják, de a nyugati világ csak a 20. század közepén fedezte fel. És azóta sem győz csodálkozni azon, hogy a természet milyen csodákra képes!

A chlorella (magyarosabban: klorella) gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben és antioxidánsokban. Összetételének köszönhetően egyaránt népszerű a vegánok és a kevés zöldséget-gyümölcsöt fogyasztók között. De mi adja ennek az algának az egyediségét és növekvő népszerűségét?

Egyedülálló fehérje- és aminosavforrás

 

A chlorella körülbelül 60%-ban fehérjéből épül fel. Ezt az önmagában is vonzó tulajdonságát még azzal kell kiegészítenünk, hogy teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A nem-esszenciális zsírsavak közül is nagyot meríthetsz a chlorellával, hiszen található benne alanin, arginin, aszparaginsav, glutaminsav, glicin, prolin és szerin is.

Vitaminok és ásványi anyagok

 

Bár a chlorella sokféle vitamint tartalmaz, mégsem ez teszi egyedivé a növényvilágban. Sokkal fontosabb, hogy a tudomány jelenlegi ismeretei szerint ez az alga az egyetlen növényi forrása a biológiailag aktív B12-vitaminnak, ami elsődleges szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer megfelelő működésében, a vérképzésben és a sejtosztódásban. Mivel a B12-vitamin ezen kívül csak hússal, tejtermékekkel és vitaminkészítményekkel vihető be, ezért a vegánoknak szinte kötelező a chlorella fogyasztása. Gazdag forrása továbbá az egyéb B-vitaminoknak, valamint az A-, a C-, a D2-, az E-, és K-vitaminnak.

Egy további szerencsés kombináció a chlorellában, hogy a C-vitamin és a vas együttesen fordul elő benne. Mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért fogyasztása vashiány esetén is kitűnő szolgálatot tesz. Ami a további nyomelemeket illeti, a chlorella tartalmaz magnéziumot, cinket, rezet, kalciumot, káliumot és foszfort.

Esszenciális zsírsavak és antioxidánsok

 

Ha Omega-3 és Omega-6 bevitelében gondolkodsz, akkor a chlorella itt is jó választásnak bizonyul. A C-vitaminon felül pedig rengeteg olyan antioxidánst tartalmaz, ami védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben. Ezek jelentőségéről a hatások alatt beszélünk bővebben.

Klorofill

 

A chlorella egyik legfőbb erényét a végére hagytuk. A chlorella az általunk ismert egyik legdúsabb klorofill forrás, annak minden kedvező hatásával a méregtelenítéstől az immunrendszer erősítésén át a rákellenes hatásokig.

Milyen esetekben várható javulás a chlorella fogyasztásától?

 

Ahogyan azt egészséges összetevőinek egyedülálló gazdagsága sejteti, a chlorella széles körben alkalmazható a különböző egészségügyi tünetek kezelésében. Egy 2020-ban publikált átfogó tanulmány a következő területeket határozta meg:

Szív- és érrendszeri problémák

 

Kísérletek alapján a chlorella hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, ezzel növelve a várható élettartamot is. Több kutatással sikerült igazolni, hogy a chlorella csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek egyik jól ismert kockázati tényezőjét, az artériás merevséget fiatalabb és idősebb alanyoknál egyaránt. Emellett a chlorella kezelés javítja az össz-koleszterinszintet, az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterinszintet, csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, valamint az éhgyomorra mért vércukorszintet.

Cukorbetegség

 

Folytassuk is a vércukorszinttel, amit a chlorella fogyasztása igazoltan enyhít. Ennek eredményeként csökken az olyan, cukorbetegség okozta szövődmények esélye, mint például a szürkehályog. A chlorella emellett javítja a glikémiás kontrollt elhízás és cukorbetegség esetén és fokozza az inzulinérzékenységet a májbetegek körében.

Májvédő hatás

Egy kísérletben a chlorella-kivonat védő hatásúnak bizonyult a szén-tetraklorid által kiváltott akut májkárosodásra, feltehetően a citokróm P450 gátlásának és az antioxidáns enzimek aktiválásának köszönhetően. Jótékony hatását bizonyították a testsúly- és glükózszint csökkentésében, valamint a gyulladásos biomarkerek és a májfunkció javításában a nem alkohol zsírmájbetegségben. Hepatitis C fertőzötteknél a 12 héten keresztül szedett chlorella fokozatosan csökkentette a fertőzés szintjét.

Méregtelenítő hatás

 

Az olyan ipari szennyező anyagok, mint a dioxinok könnyen felszívódnak az emlősök gyomor-bélrendszerében, hogy később a májban, a zsírszövetben és az anyatejben tárolódjanak. Egy patkánykísérlet során, ahol a székletben figyelték meg a dioxinértéket, azt találták, hogy a chlorella elősegíti a dioxinok kiválasztását, vagyis e szennyező anyagok méregtelenítését.

Egy további vizsgálat megerősítette, hogy a chlorella gátolja a marha-, sertés-, hal- és baromfihúsokban jelenlevő heterociklikus aminok bélrendszeri felszívódását, ezzel semlegesítve ezeket a rákkeltő vegyületeket.

A chlorella szintén bevethető a tengeri halakban és kagylókban felhalmozódó metil-higany kiválasztására. Kísérletekben a klorella csökkentette a higanyszintet mind a hajban, mind a vérben, valamint felgyorsította az epekiválasztást.

Immunerősítő hatás

 

Állatkísérletek és embereken végzett vizsgálatok egyaránt bizonyítják, hogy a chlorella fokozza az immunválaszt és segíti az antitestek termelését a vírusokkal szemben. A vizsgálati eredmények azonban nem egységesek – egy kutatás például az 55 év feletti korosztályban nem tudta kimutatni ezeket a hatásokat. Elképzelhető, hogy a chlorella immunerősítő hatásai korcsoporthoz kötöttek, így ezen a területen további vizsgálatok szükségesek.

Antioxidáns hatások

 

Több vizsgálat igazolta a chlorella sejtosztódást és sejtnövekedést gátló tumorellenes hatásait. Az eredmények arra utalnak, hogy a chlorella daganatellenes aktivitása több bioaktív vegyület szinergikus hatásának tudható be.

A chlorella erős antioxidánsainak gyulladáscsökkentő hatást is kiváltanak rövid távú és krónikusan fennálló gyulladások esetében is.

Az Alzheimer-kór esetében a tünetek egyik okozója a vörösvérsejtek túlzottan oxidált állapota. A chlorellában található karotinoidok, többek között a lutein, antioxidáns hatást tud kiváltani ezekben az állapotokban. Kutatási eredmények alapján a chlorella-kezelés hozzájárul a vörösvérsejtek normál működésének fenntartásához, és jótékony hatással van az Alzheimer-kórral összefüggő demenciára.

Depresszió

 

Több depressziós megbetegedés esetében azonosítják kiváltó okként az oxidatív stresszt. Ebből jött az ötlet, hogy kísérletet tegyenek a chlorella, mint erős antioxidáns alkalmazásával. A szárított chlorella kivonat hat héten át történő adagolása mellett jelentős terápiás hatást figyeltek meg a major depressziós zavarban szenvedő betegeknél. A kezelést követően a résztvevők javulást mutattak mind a depresszió fizikai és kognitív tüneteiben is.

Alkalmazás

 

Mint minden gyógynövényes kezelés esetében, a chlorella alkalmazása előtt is győződj meg arról, hogy megfelelő forrásból származó, megbízható chlorella étrend-kiegészítőt szerezz be. A mi javaslatunk az ellenőrzött forrásból származó Organikus Chlorella tabletta.

A kezelendő tünetektől és egyéni változóktól függően az ajánlott adag napi 1,5-3 gramm között mozog, de még a napi 10 gramm fogyasztása is biztonságosnak mondható.

Magas B12, vas és folsav tartalma miatt a chlorella szedése várandós nőknek is ajánlott, ám érdemes konzultálni erről a kezelőorvossal és figyelembe venni az egyéb alkalmazott kiegészítők összetételét.

Következő blogposztunkban a másik ismert alga, a spirulina jótékony egészségügyi hatásait fogjuk bemutatni.

Csak Természetesen!

Tartalomhoz tartozó címkék: immunrendszer Egészség Élelmiszer