Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kender a Konyhában #02: Kender Fehérje Liszt és Kender Fehérje Por

Kender a Konyhában #02: Kender Fehérje Liszt és Kender Fehérje Por

Vissza a konyhapult mögé! A megelőző blogbejegyzésünkben részletesen kitértünk arra, hogy milyen jótékony egészségügyi hatásokat várhatunk a kendermagból készült termékektől, illetve a belőlük alkotott ételekből. A kenderfehérje és a kender fehérje liszt esetében viszont kicsit más a helyzet, így kezdjük egy rövid magyarázattal, mielőtt rátérnénk a legízletesebb fogyasztási módokra.

Először is érdemes tisztázni, hogy mit értünk pontosan kenderfehérje por és kenderfehérje liszt alatt és ezek hogyan viszonyulnak a kenderliszthez. Haladjunk sorjában!

Kenderliszt

A kenderlisztet a nyers kendermagból állítják elő, ezért kendermagliszt néven is találkozhatsz vele. Az eljárás során a magokat nem olajtalanítják teljesen, így a kenderlisztnek körülbelül 10-15% olajtartalma van. Ennek köszönhetően ez a liszt tele van aminosavakkal és esszenciális zsírsavakkal. Bár jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, ez az arány messze elmarad a kender fehérje liszttől, amint azt később látni fogod. Az előnyeiről bővebben a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület cikkében olvashatsz.

A kenderliszt általában sötétzöld színű és durvára őrölt. Jól használható sütéshez, csak arra figyelj, hogy magas rosttartalma miatt maximum 20% arányban keverd a többi liszthez.

kendermag-liszt-kenyér

Itt egy saját készítésű kenderkenyeret láthatsz, amihez kenderliszt mellett durumlisztet és rozslisztet használtam. Még a kb. ötöd arányban hozzáadott kenderliszt is jól láthatóan megszínezi a kenyeret és markánsan érezhető az ízében is, ami sokat dob az élményen.

Kender fehérje liszt

Vagy egybeírva: kenderfehérjeliszt – mindkét formában találkozhatsz a nevével. Fő különbsége a kenderliszthez képest, hogy végső formáját hidegen sajtolt egész kendermagokból nyerik ki, amelyet kíméletesen zúznak apróra. A végeredmény egy finom állagú, páratlan rost- és fehérjetartalmú liszt, ami olajat csak elenyésző mennyiségben tartalmaz.

A nálunk is kapható Canah BIO Kender fehérje liszt például 36% rostot és 33% fehérjét tartalmaz, ami meghaladja bármely kereskedelmi forgalomban lévő gabonaliszt értékeit. Ez a kenderfehérjeliszt magas ásványianyag-tartalmú (kálium, foszfor, magnézium, vas, cink, réz, mangán), gluténmentes, ösztrogénmentes, tejmentes, alacsony cukortartalmú és GMO-mentes. Kiváló választás vegetáriánusok, vegánok és gluténérzékenyek számára.

Finom szemcsés állagával a kenderfehérjeliszt kiválóan használhatod kenyérhez, süteményekhez vagy akár palacsintához is, hogy magasabb fehérjetartalmú ételt kapj. De akkor is jó helyen jársz, ha egy rendhagyó pizzára vágysz!

kender-fehérje-liszt

Gluténmentes Kenderpizza tészta

Hozzávalók:

  • 250 gramm gluténmentes lisztkeverék
  • 100 gramm kender fehérje liszt
  • 7 g szárított instant élesztő
  • 1 csipetnyi só
  • 2,5 dl meleg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltétet az ízlésedre bízzuk!                                                                                         

Kender fehérje por

Végezetül elérkeztünk a fehérjetartalom igazi bajnokához! A kenderfehérje por úgy készül, hogy az ún. kenderpogácsát – ami a kendermag olajmentesített maradéka – megőrlik, majd gondosan átszitálják. A végtermékbe a legzöldebb és legfinomabbra őrölt porszemek kerülnek.

Az általunk forgalmazott Canah kender fehérje por kétharmad arányban tartalmaz fehérjét, miközben tele van rosttal, esszenciális zsírsavakkal, B-vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

30 gramm Canah kenderfehérje por 20 gramm fehérjét, 8,5 gramm rostot, 2,8 gramm többszörösen telítetlen zsírt és 2,1 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A liszttel szemben a kender fehérje por kiválóan oldódik folyadékokban, így fogyaszthatod smoothie formájában vagy fehérje shake-ben. Mi a Canah szuper egészséges és tápláló smoothie receptjét ajánljuk.

kender-fehérje-por-smoothie

Áfonya smoothie kenderrel és homoktövissel

Hozzávalók

  • 200ml kendertej (vagy más növényi tej)
  • 30 gramm homoktövis
  • 30 gramm áfonya
  • 1 evőkanál kenderfehérje por
  • 1 teáskanál kókuszcukor

Egészségedre!

Csak természetesen.

Fotók: Pixabay, Canah

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség Kender Termékek Élelmiszer