Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Indiai Citromfű – Gyógyhatású Fűszernövény Ázsiából

Indiai Citromfű – Gyógyhatású Fűszernövény Ázsiából

Maximum íz, no citrom – valahogy így lehet jellemezni egy kortyot az indiai citromfűből készült teából. Jellegzetes, citrusos ízvilágát élvezve összekötheted a kellemest a hasznossal. Hogy miért hívjuk „indiai citromfűnek”, azt rövidesen megtudod.

A citromfű két családja

 

Először is fontos tisztázni, hogy a magyar „citromfű” szó két különböző növénycsaládot takar, amelyekre az angolban és a legtöbb nyelven külön kifejezést használnak. Az egyik, az elsősorban teaként ismert citromfű (Melissa officinalis, angolul lemon balm) a mentafélék családjába tartozik, melynek tojásdad alakú, csipkézett levelei vannak.

 

citromfű, Melissa officinalis
Citromfű (Melissa officinalis, lemon balm)

 

A másik, a fűfélék családjába tartozó növényt itthon gyakran ázsiai vagy indiai citromfű néven emlegetik (Cymbopogon citratus, angolul lemon grass vagy citronella). Hosszirányú, párhuzamos erezetű levelekkel rendelkezik, ami leginkább a metélőhagymára emlékeztet. E friss levek kiszárításából és ledarálásából készül az a citromfű por, amit boltunkban is megtalálsz.

 


Indiai citromfű vagy Ázsiai citromfű (Cymbopogon citratus, lemongrass, citronella)

 

Nagy általánosságban elmondható, hogy a gyógynövényként vásárolt citromfű, például az orvosi citromfű levél a mentaféle Melissa officinalis, míg a teák ízesítéséhez használt változat az indiai citromfű, avagy a Cymbopogon. Menj mindig biztosra és ellenőrizd a csomagoláson a latin nevet, hogy ne érjen meglepetés!

 

Fűszer és egészséges hozzávaló egyben

 

Az alábbiakban tehát Cymbopogonról, vagyis az indiai citromfűről lesz szó, amely Dél-Indiában és Sri Lankán őshonos, de mára Ázsia és Amerika trópusi részein is elterjedt. Termesztése azonban jóval nehezebb, mint az itthon ismert citromfűé, így a régiónkban ritkán lehet találkozni vele. A leveleiből készült citromfűpor – indonéz nevén „sereh” – számos ázsiai recept nélkülözhetetlen fűszere. Friss, citrusos aromája miatt jól illik a legtöbb hús-, hal- vagy zöldségételhez, de citromossága miatt ízletes tea is készíthető belőle, amit az édesítés jól kiegészít. Mi azonban elsősorban a jótékony egészségügyi hatásai miatt ajánljuk a fogyasztását.

 

vágott indiai citromfű
Vágott indiai citromfű

 

Az indiai citromfű gazdag rostokban és fehérjékben, szénhidrátokban. Ami a nyomelemeket illeti, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, cinket és vasat. Forrása az A-, B- és C-vitaminoknak, ám ezeket csupán kis mennyiségben tartalmazza. Ha a vitaminszükséglet kielégítése a cél, akkor inkább a camu camut, az acerolát és az acait ajánljuk!

Az indiai citromfű hatásai

Hogy mennyiben különbözik egymástól az itthon főleg teaként ismert citromfű és az indiai egymástól, az főleg a jótékony hatásokból ismerszik meg. Az ázsiai citromfűnek ugyanis számos olyan tulajdonsága van, ami alkalmassá teszi szerteágazó egészségügyi állapotok kezelésére.

Szorongás

 

Több kutatás irányult az indiai citromfűből készült tea szorongáscsökkentő tulajdonságainak vizsgálatára, de még több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy ez pusztán a növény aromájának belégzésével is elérhető. Egy kiscsoportos vizsgálatban a résztvevők már az ázsiai citromfű olajának belégzése után 5 perccel alacsonyabb szorongási szintet mutattak, mint a placebocsoport tagjai.

Egy másik kísérlet során megállapították, hogy a citromfű főzet, vagyis egy koncentrált oldat és a citromfű tea szorongáscsökkentő hatást tudott kifejteni állatoknál.

Fertőzések kezelése

 

Az indiai citromfű antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal bír. Bevethető gram-pozitív és gram-negatív baktériumokkal szemben és meggátolhatja az élelmiszerekben a gombák által termelt mikotoxinok terjedését.

Az ázsiai citromfű baktériumellenes tulajdonságaira azonban még csak kisebb alanyszámú kutatások támasztották alá, ezért elsősorban kiegészítő terápiaként érdemes alkalmazni bakteriális fertőzés esetén.

És hogy egy kis hazai sikerről is beszámolhassunk: egy magyar kutatócsoport 2022-ben hatékonynak találta az indiai citromfüvet a Pitted keratolysis nevű, talpon jelentkező bőrbetegség kezelésében.

Vércukor- és koleszterin- és súlycsökkentés

 

Több vizsgálat talált bizonyítékot az indiai citromfű vércukorszintet és a vérzsír arányát csökkentő hatására, az elhízás és a magas vérnyomás kockázatának csökkentése érdekében. Úgy találták, hogy csökkenti a magas koleszterinszintet az emberekben, így szívvédő hatást mutat. Azt is megállapították, hogy az elhízás esetén segíthet a túlsúly leadásában. Egy állatkísérleteken alapuló kutatás az ázsiai citromfű jelentős koleszterincsökkentő hatására talált bizonyítékot.

Gyulladáscsökkentés

 

Az indiai citromfűben található polifenolok gátolják a citokintermelést, ezzel gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki. Egy 2023-as vizsgálat arra is bizonyítékot talált, hogy az indiai citromfű esszenciális olaj formában alkalmazva csökkenti a bőr gyulladásait.

Emésztési zavarok

 

Az indiai citromfű védi a beleket, szabályozza a bél mikrobiótát, így használható székrekedés enyhítésére, valamint az emésztési zavarok, a gyomorfájás és a gyomorfekély kezelésére.

Májvédő hatások

 

A vonatkozó vizsgálatok alapján a citromfű alkalmas a máj rendellenességeinek és egyes betegségeinek kezelésében. Egy állatkísérlet arra jutott, hogy az indiai citromfű erős májvédő hatással rendelkezik és jelentősen csökkentette a májenzimek aktivitását. A kutatók szerint a vizes kivonatot a májbetegségben szenvedő betegek megelőzésére vagy korai kezelésére lehetne alkalmazni.

indiai citromfű levelek

Hogyan fogyaszd a citromfű port?

 

Mivel egy kifejezetten ízletes növény szárított koncentrátumáról van szó, így a fogyasztása nem kihívás, hanem élmény. Az indiai citromfű esetében ezért leginkább az a kérdés, hogy milyen ételeket és italokat lehet feldobni vele.

Tea indiai citromfű porból

 

A legegyszerűbb módszer, ha egy teáskanál citromfű port forrásban lévő vízbe dobsz és tovább forralod két percig. Ízlés szerint édesítheted, de némi gyömbérrel is frissítheted. Ha azonban klasszikus teaízre vágysz, akkor egyszerűen add hozzá az egy teáskanál citromfű port egy bögre fekete vagy zöld teához.

Levesekben és főételekben

 

Minthogy az indiai citromfű levele és a belőle készült por az ázsiai konyha egyik alapfűszere, ezért rengeteg receptet találhatsz, amiben alkalmazhatod. Nyugodtan engedd el a fantáziád és kísérletezz levesekkel, húsokkal, halételekkel és salátákkal, nem fogsz csalódni!

Csak Természetesen!

Fotók: Freepik, Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények Egészség Élelmiszer