Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kratom #02: A természet válasza az opioid-krízisre

Kratom #02: A természet válasza az opioid-krízisre

Sorozatunk első részében bemutattuk, hogy milyen eltérő tulajdonságokat ötvöz a kratom és a levelei színével párosítottuk a várható hatásokat. Most azt vizsgáljuk meg, hogy miért pont az elmúlt években vált tömegessé a használata az USA-ban és hogyan hat ki a hirtelen jött népszerűsége a törvényekre.

Ahogyan azt az előző bejegyzésben is említettük, évente több száz tonna kratom hagyja el Délkelet-Ázsiát, elsősorban az Egyesült Államok irányába. Bár sokoldalú növényként a kratomnak számos felhasználási módja létezik, egy mégis egyértelműen kiemelkedik az amerikai lakosság körében. Ez pedig az opiodok helyettesítése.

Remény milliók számára
 

Sok alapos beszámoló született már a bő tíz éve dúló, amerikai opioid-krízisről, amiben a heroin és a fentanil mellett komoly szerepet játszanak az agresszív marketinggel terjesztett vényköteles gyógyszerek (lásd többek között ezt a dokut a Netflixen az oxycontin sztoriról). A részletekbe most nem is mennénk bele, csak néhány sokatmondó számot villantunk fel.

opioid járvány USA

Brutális számok, de mi köze mind ehhez a kratomnak?

Ahogyan azt a megelőző bejegyzésünkben írtuk, a kratomban található alkaloidák képesek aktiválni az emberi szervezetben található opioid receptorok egy részét. És mivel a kratom messze nem okoz olyan bódulatot és eufóriát, mint a morfium vagy a heroin, úgy képes hatékonyan enyhíteni a fájdalmakat és az opioidok okozta elvonási tüneteket, hogy a használó közben aktív életet élhet. Ráadásul a kratom magas dózisban sem okoz légzésbénulást – ami leggyakoribb oka az opioidok okozta haláleseteknek – ezért a kutatások relatív alacsony kockázatú alternatívának tartják, aminek elsődleges szerepe lehet az opioid-krízis megfékezésében!

Ennek köszönhetően vált tömegessé a kratom használata az Egyesült Államokban elmúlt évtizedben. Míg a hivatalos statisztikák szerint évente mintegy 1,7 millió amerikai használ kratomot, addig az American Kratom Association (AKA) ezt a számot már 11-15 millióra becsüli, ami a felnőtt lakosság 4-6%-a.

Megtűrt öngyógyítás


Az internet tömve van személyes vallomásokkal, amiben a szereplők elmesélik, hogyan segített nekik a kratom megszabadulni az opioid-függőségből, miként tudják kezelni a betegségtüneteiket és hogyan kapták vissza a régi életüket. 2018-ban egy dokumentumfilm is készült Leaf of Faith címmel, ami számos szereplő történetén keresztül mutatja be, hogyan helyettesítheti a kratom az opioid fájdalomcsillapítókat.

A hatóságok azonban nem kevés aggodalommal figyelik a hirtelen jött népszerűséget, ugyanis hiányoznak a kratom hosszú távú hatásairól szóló kutatások. Időközben az is kiderült, hogy a rendszeres kratomhasználat okozta függőség sok esetben nem olyan enyhe, mint ahogyan azt sokan állítják és már halálesetekkel is párhuzamba hozták a krónikus használatot.

Először 2016-ban tettek kísérletet a kratom betiltására az USA-ban, ám a szakértők és érdekvédelmi szervezetek megvédték a növényt. Két évvel később egyenesen az USA Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) jelentette be, hogy rövidesen tiltólistára kerül a kratom, de ez azóta sem következett be, sőt!

Az elmúlt években hét amerikai állam saját kézbe vette a kratom piacának szabályozását. A kannabisz legalizációjához hasonló modell rendszerint a következő elemeket tartalmazza:

  • Életkorhoz kötik a kratom vásárlását (18 vagy 21 éves korhoz)
  • Tiltják a szintetikus vagy mesterségesen megnövelt alkaloidtartalom hozzáadását
  • A gyártókat regisztrációra kötelezik a megfelelő hatóságnál
  • Szabványokat hoznak létre a csomagolásra és a címkézésre, amin feltüntetik a gyártót és az összetételt

Ha modell működőképesnek bizonyul, akkor az egész Egyesült Államokban elterjedhet. De mi a helyzet Európával?

A kratom szabályozása Európában


A European Kratom Alliance összeszedte, hogy 2023 októberében milyen szabályozási formák érvényesek Európában. Összeállításukból meglehetősen vegyes kép rajzolódik ki. Nagyjából egyenlő arányban oszlik meg azon országok aránya, ahol a kratom illegális és ahol legális, míg néhány országban ellenőrzött anyagok kategóriájába került.

kratom szabályozás Európában
Forrás: European Kratom Alliance

Az amerikaihoz hasonló modell egyelőre csak Csehországban látszik kirajzolódni, ahol a CBD-hez hasonlóan tervezik a szabályozást. Az elsődleges cél, hogy a fiatalkorúak ne férjenek hozzá a kratomhoz. A törvényjavaslat szerint a hatóságok nyilvántartást vezetnének azokról a vállalatokról, amelyeknek engedélyük van a kratom előállítására és forgalmazására. Az új szabályok előírnák a csomagolás címkézését is, a hatásokról és az ajánlott adagokról szóló információkkal. A szereket csak 18 éven felülieknek lehetne értékesíteni, és tilos lenne a reklámozás minden formája.

Magyarországon a kratom nevesítve van az OGYÉI „negatív listáján”. Ez a lista azokat a növényeket és növényi hatóanyagokat tartalmazza, amelyek élelmiszerben és étrend-kiegészítőkben történő alkalmazását nem javasolják. Ennek köszönhetően Magyarországon a kratom kereskedelme ugyan legális, de értékesítése kizárólag botanikai mintaként lehetséges.

Képek: Freepik