Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Miért válaszd az organikus élelmiszereket?

Miért válaszd az organikus élelmiszereket?

Az utóbbi évtizedekben felértékelődött a bio és organikus módon termesztett zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Mivel ezek az ételek jellemzően drágábbak, mint a hagyományos, nagykereskedelmi élelmiszerek, adódik a kérdés, hogy megéri-e az extra befektetés. Egy friss, összegző tanulmány szerint a kérdésre határozottan igen a válasz!

A biogazdálkodási gyakorlat célja az egészséges termények mellett a talaj egészségének megőrzése, az ökológiai rendszerek fenntartása, a környezettel való méltányos viszony ápolása és a természet teljes körű védelme. Az így termesztett élelmiszerek fogyasztásával számos egészségügyi előnyt hoznak összefüggésbe.

Egy 2024 januárjában megjelent, több mint 80 kutatás eredményeit összegző tanulmány szerint ezek közül a legjelentősebb hatások elhízás és a testtömegindex csökkenése, a vér tápanyag-összetételének javulása. Az organikus élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a non-Hodgkin limfóma és a vastagbélrák kialakulását, valamint az anyai elhízást és a terhességgel összefüggő preeklampszia kockázatát.

A preeklampszia fő jellemzői a megemelkedett vérnyomás és véráramlás csökkenése az anya szervezetéből a méhlepény felé, amely a baba elégtelen oxigén- és tápanyagellátását eredményezi.

 

 

Mi a gond a hagyományos gazdálkodással?

 

A kifejezés megtévesztő lehet! Hagyományos termesztés és gazdálkodás alatt nem az őseink termesztési technológiáit, hanem a zöldségek és gyümölcsök tömegtermelését értjük. Ebben a gazdálkodási módszerben jellemző a géntechnológia és a szintetikus növényvédő szerek alkalmazása. A GMO-k fogyasztása különböző egészségügyi kockázatokat jelenthet, többek között allergiás reakciókat. Még nagyobb probléma, hogy a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek felhalmozódhatnak a talajban és a vízben, majd az élelmiszerekbe kerülve károsan hathatnak az egészségünkre, az allergiás reakcióktól a tüdőkárosodásig. Súlyosabb esetekben légzési nehézségeket, idegrendszeri problémákat, születési rendellenességeket okoznak és növelik a krónikus betegségek, például a rák kialakulásának kockázatát. Ezek a környezeti és egészségügyi károk azonban nagyban csökkenhetők a bio- és organikus termesztési módokkal, amelyek jóval egészségesebb összetételű zöldségeket és gyümölcsöket eredményeznek.

Nagyobb mennyiségű ásványi anyag és vitamin

 

A bio- és organikusan termesztett zöldségekre irányuló vizsgálatok magasabb vas- és magnéziumtartalmat mutattak ki a hagyományosan termesztett zöldségekhez képest. Kutatások kimutatták, hogy az ökológiai termesztésű növények vas- és magnéziumtartalma 21%-kal, illetve 29%-kal magasabb, míg 30%-kal magasabb foszfor- és káliumtartalommal rendelkeznek.

 

Az eredményeket elsősorban az magyarázza, hogy a hagyományos mezőgazdaságban használt szintetikus káliumtrágyák csökkenthetik a talajból felszívódó magnézium és foszfor mennyiségét. A szerves trágyák ezzel szemben növelik a talajban élő mikroorganizmusok számát, amelyek pozitívan befolyásolják a növényi tápanyagfelvétel és anyagcsere különböző összetevőit, ezzel javítva hasznosulásukat is.

Magasabb antioxidáns-arány és kevesebb toxikus anyag

 

A polifenolok a növényekben található legerősebb antioxidánsok, melyek javítják az immunrendszer működését, így hatékonyan csökkentik az egyes krónikus betegségek, köztük egyes neurodegeneratív, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét. Összességében a bioterményeken esetében 18% és 69% közötti antioxidáns aktivitási növekedést mértek.

A bioélelmiszerekben emellett magasabb a szalicilsav aránya is. Az aszpirin hatóanyagaként is ismert szalicilsav gyulladáscsökkentő, aminek táplálkozással történő bevitele kedvező egészségügyi hatásokkal jár. Többek között csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és akár 40%-kal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

A legtöbben mégis azért fordulnak a bio- és organikus élelmiszerekhez, hogy csökkentsék a bevitt toxikus anyagok arányát, például a máj- és a veseműködésre káros kadmiumot és a növényvédőszerek egyéb maradványait. Egy metaanalízis kimutatta, hogy a biotermények átlagosan 48%-kal alacsonyabb kadmiumkoncentrációt tartalmaznak, mint a hagyományos termények, míg növényvédőszer-maradványok gyakorisága négyszer alacsonyabb volt bennük.

A Planet Herb által forgalmazott gyógynövények szinte minden esetben organikus minősítéssel rendelkeznek, így a tőlünk beszerzett termékekkel az egészséged és a környezetet is véded!

Csak Természetesen!

Fotók: Pixabay

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények Egészség Élelmiszer