Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Kratom #01: Egy Ezerarcú Erőnövény Délkelet-Ázsiából

Kratom #01: Egy Ezerarcú Erőnövény Délkelet-Ázsiából

Energizálás és nyugtatás. Koncentráció és pihentető alvás. Fájdalomcsillapítás és hangulatjavítás. Lehetetlennek tűnő kombinációk, amiket a természetnek mégis sikerült összekapcsolnia, létrehozva ezzel az egyik legsokoldalúbb növényt. Sorozatunk első részében a kratom három színét és a hozzájuk kapcsolódó hatásokat mutatjuk be.

Mi fán terem?

 

A kratom egy Délkelet-Ázsiában őshonos örökzöld fa, amely a kávéfajták családjába tartozik. Évszázadok óta termesztik és fogyasztják tradicionálisan Indonéziában és a környező országokban, elsősorban a fáradtság legyőzésére. Thaiföldön és Malajziában orvosságként is alkalmazzák a bélfertőzések és a hasmenés kezelésére, az izomfájdalmak és a köhögés csökkentésére, valamint az ópium helyettesítésére.

kratom levelek

A nyugati világ csak az elmúlt évtizedekben figyelt fel rá, de akkor nagyon! Becslések szerint 2021-re mintegy 400 tonna kratom áramlott be az USA-ba 200.000 indonéz kistermelőn keresztül! Ezt a bővülést a kratom ára is mutatja, ami mostanra jóval kedvezőbb az USA-ban, mint Európa legtöbb országában. Később kitérünk rá, hogy miért az Egyesült Államok a kratom exportjának elsődleges célpontja, de előbb beszéljünk egy kicsit magáról a növényről.

Mindenre is jó?

 

Jelenlegi ismereteink szerint a kratomban több, mint 50 alkaloida található, amelyek kombinációja felelős az eltérő hatásokért. Ezek közül a két legfontosabb a mitragynine (MG) és a 7-hidroximitragynine (7-HMG). Míg az előbbinek az energizáló és szorongáscsökkentő hatásokban van elsődleges szerepe, utóbbi inkább a nyugtató, fájdalomcsillapító hatásokért felel. Kezdő használóknál az átlagos dózis 2-3 gramm porított levél, amitől rendszerint stimuláció várható, míg a nyugtató, szedáló és fájdalomcsillapító hatások 5 gramm fölött jellemzők.

Miközben világszerte milliók használják a kratomot, a tudomány komoly lemaradásban van a hosszú távú hatások igazolásában. Ennek megfelelően leginkább személyes beszámolókból és esettanulmányokból tudjuk, hogy a kratom sokak számára kiutat jelent a depresszióból és a szorongásból, enyhíti az ADHD tüneteit vagy más gyógyszerek és drogok csökkentésében segít. Hogy ez rövid távon így van, ahhoz nem sok kétség lehet, ám hosszú távú hatásokra irányuló kutatások híján ezeket a beszámolókat érdemes fenntartással kezelni.

kratom-adhd

A neurobiológiai kutatások azonban segítségünkre lehetnek. Ezekből tudjuk, hogy az MG alkaloida segíthet a dopaminszint stabilizálásában, ezáltal fokozva a fókuszt és a figyelmet. Emellett mind az MG és a 7-HMG aktiválja az adrenerg és a szerotonin receptorokat. Az adrenerg rendszer segíti az adrenalin és a noradrenalin felszabadulását, ami pozitív izgalmi állapotot hoz létre, míg a szerotonin a hangulat, a kognitív funkciók és a memória szabályozásában vesz részt. Néhány kutatás ezekre hivatkozva állítja, hogy a kratom hatékony lehet a depresszió és a szorongás kezelésében, de antipszichotikus hatás is várható tőle. Továbbá mindkét alkaloida részlegesen aktiválja az opioid receptorokat. Ehhez köthetők a nyugtató és fájdalomcsillapító hatások, amelyeket a piros kratomoknál részletezünk. Nézzük is meg, hogy mi a színek szerepe a kratomleveleknél!

Piros, fehér, zöld

 

Mivel a legtöbb kratombolt nem nyújt részletes információt az adott fajták alkaloida arányairól, ezért az elsődleges iránytű a szín. Ahogyan a teák esetében is, úgy a kratomnál is igaz, hogy a különböző színű levelek ugyanarról a növényről származnak, de különböző időben szüretelik őket. A fejlődés során a kratomlevelek középső erének vagy vénájának színe egyre sötétebbé válik, ami együtt jár az alkaloidtartalom változásával. A legfrissebb levelek még fehérek, majd idővel zölddé válnak, végül pedig teljesen érett állapotukban pirosak lesznek. A különböző időpontokban leszedett levelek nem csak színükben, de hatásukban is jelentős eltérést mutatnak. Lássuk, hogy melyik színtől mi várható!

Fehér kratom

A fehér színű kratomban az MG alkaloida dominál, ami átlagosan kb 2-4 órán át tartó energialöketet ad. De ennél jóval többről van szó. Ahogy fent említettük, a MG alkaloida megemeli a dopaminszintet is, amitől javul a figyelem és a koncentráció. Nem véletlenül esküszik sok ADHD-s a fehér kratomokról az ADHD-sok számára.

Összegezve tehát a fehér kratomok a következő hatásokat szokták kiváltani:

 • Fokozott energia
 • Fókuszáltság és magasabb koncentráció
 • Hangulatjavítás
 • A motiváció növekedése
 • Fokozott állóképesség

A fehér kratomot ezért leginkább napközben használják, legyen szó akár munkavégzést segítő, akár szabadidős használatról.

kratom-por

Zöld kratom

A zöld színű kratomok már érettebb levelekre utalnak, magasabb 7-HMG tartalommal, így hatásukban kezdenek eltolódni a stimulációtól a relaxáció felé. Sokan éppen azért kedvelik őket, mert a kratomtól megtapasztalható hatások teljes skálája érvényesülhet bennük anélkül, hogy bármely hatás ledominálná a többit. Az egyes fajtáknak itt talán még nagyobb szerepe van, mint a többi színnél. Egy green maeng da kratom esetében például a stimuláns hatások dominálnak, míg a green elephant a hangulatjavító, euforizáló hatásairól ismert.

Általában a következő hatások várhatók a zöld kratomoktól

 • Extra energia túlzott stimuláció nélkül
 • Hangulatjavítás
 • Szorongáscsökkenés
 • Enyhe fájdalomcsillapítás

A zöld kratomokat szintén inkább napközben fogyasztják, de nem feltétlenül aktív tevékenységek mellé. Sokan a depressziós, szorongásos tüneteiket enyhítik vele, míg mások úgy csillapítják a fájdalmaikat, hogy mellette produktívak tudjanak maradni.

Piros kratom

A piros kratomokban a legmagasabb a 7-HMG alkaloidák aránya. Ezek a fajták nyugtató, fájdalomcsillapító és az alvást segítő hatásaikról ismertek. A piros kratomok gyakran ópiát-szerű hatásokkal bírnak, mivel a 7-HMG aktiválja a mu-opioid receptorokat. Bár maga a kratom nem minősül opioidnak, a hatásai miatt szoktak „atipikus opioidként” utalni rá. Fájdalomcsillapító hatása azonban nem kizárólag ennek tudható be. Kutatások kimutatták, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan a kratom alkaloidái is gátolják a gyulladásokért felelős COX-2 enzimet, ezen keresztül pedig csökkentik a fájdalmat.

Leggyakrabban az alábbi hatások párosíthatók a piros kratomokhoz:

 • nyugtató, szedáló hatás
 • mély alvást segítő hatás
 • krónikus és idegi eredetű fájdalmak csillapítása
 • izomlazítás
 • szorongáscsökkenés

A piros kratomok tehát leginkább egy tevékeny nap levezetéséhez, az elalváshoz és a fájdalomcsillapításhoz használatosak. Itt is fontos azonban figyelembe venni a fajták közötti különbséget. Míg egy red maeng da mellett megmaradhat a produktivitás, addig egy red borneo már sokkal inkább a pihenésről és a fájdalomcsillapításról szól.

De van a piros kratomoknak egy további felhasználási területe, ami az Egyesült Államokban a legnépszerűbb: az opiátok helyettesítése és elvonási tüneteik csökkentése az oxicontintól a fentanilig.

Erről lesz szó a kratomról szóló cikkünk második részében, amiben kitérünk a fogyasztás kockázataira és a hatályos törvényi szabályozásra, ami miatt Magyarországon a kratom csak botanikai mintaként forgalmazható.

Csak természetesen!

Képek: Wikipedia, Freepik

Tartalomhoz tartozó címkék: Teljesítménynövelés Egészség