Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Válaszd a Kényelmes és Elnyűhetetlen Kenderruhákat!

Válaszd a Kényelmes és Elnyűhetetlen Kenderruhákat!

Aki közelebbről ismer minket, az pontosan tudja, hogy elsődleges küldetésünknek tartjuk közelebb hozni az embert a kenderhez, legyen szó CBD-ről, kenderproteinről vagy a kender ipari felhasználásról. Ez utóbbiról lesz most szó, nevezetesen minden kenderruha és a kendertáska előnyeiről.

Kender vagy Pamut?

 

Azt nem is feltételezzük, hogy szintetikus alapanyagú ruhát választasz, hiszen biztosan nem akarod évszázadokig terhelni a környezetet. De ezúttal nem is térünk ki a bambuszra és egyéb alternatív alapanyagokra. Maradjunk a kender mainstream kihívójánál, a pamutnál, amivel mindnyájunknak bőséges tapasztalata van. Mi szól az egyik és mi a másik mellett? Nézzük végig az érveket témánként, hogy győztest hirdethessünk.

kender-pamut

Tartósság és Kényelem

 

A ruhához használt pamut körülbelül tíz évig tart ki, míg ugyanez a szám a kender esetében 30 év. A kenderruha ugyanis jóval erősebb és ellenállóbb a hőmérsékleti viszonyokkal és a nedvességgel szemben. Ez azt is jelenti, hogy a ruhamosás kevésbé károsítja a kenderszövetet, és viselőinek legnagyobb örömére idővel csak egyre puhábbá válik. A jó minőségű kender ruha vagy kender táska gyakorlatilag elnyűhetetlen.

A kenderruha tartósságának további bizonyítéka, hogy évek alatt sem nyúlik ki, hanem mindvégig megtartja eredeti formáját. Viselői az antibakteriális tulajdonságai miatt is kedvelik, ami ellenállóvá teszi a penésszel és a gombával szemben.

Magas nedvszívóképességének köszönhetően a kender könnyebben festhető, mint a pamut és kevesebb utókezelést is igényel. Minthogy a kenderszövet az UV-sugárzás ellen is védelmet nyújt, a kenderruha hosszabban őrzi meg színét és kevésbé fakul ki.

Fenntarthatóság

 

A 2020-as években már senkinek sem kell magyarázni, mennyire pengeélen táncolunk a környezetünk megóvásában, ezért a korábbinál sokkal jobban felértékelődött annak jelentősége, hogy pénzünkkel milyen ipari és mezőgazdasági folyamatokat támogatunk.

gyapot

 

Míg 1 kg pamut termeléséhez 21-25 hétre és nagyjából 10.000 liter vízre van szükség, addig 1 kg kenderrost 10-12 hét alatt megtermelhető, körülbelül 2100 liter víz felhasználásával. Ráadásul a kender feleannyi földterületen biztosít ugyanannyi terményt, mint a gyapot. Mindezt összevetve jól látszik, hogy a kender nem csak fenntarthatóbb, de befektetésnek is alkalmasabb növény, mint a pamut.

Ökológiai Lábnyom

 

A gyapot aligha nevezhető talajbarát terménynek: a növényvédő szerek 25%-át és az összes agrokémiai szer mintegy 10%-át a gyapotiparban használják fel. A károsítás nemcsak a talajban jelenik meg, de a környező közösségeket, patakokat és folyókat is érinti. Nagy erőlépést jelentett a biopamut és az organikus pamut elterjedése, amelyeken csak ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező növényvédő szereket lehet alkalmazni, de a siker így is csak részleges.

Összehasonlítva, a kender alig igényel gyomirtó szereket, növényvédőt vagy műtrágyát. Sűrű lombkoronája jó gyomelnyomó képességgel bír, emellett természetes módon ellenáll a legtöbb rovarnak és növénybetegségnek.

kendernövények

 

A gyapottal ellentétben a kendertermesztés több egymást követő év alatt sem meríti ki a talajt. Ellenkezőleg, javítja a talaj minőségét, hiszen képes eltávolítani a nehézfémeket, peszticideket és a radioaktív anyagokat a talajból.

+1 Szubjektív érvünk, hogy a kenderből készült ruhák és táskák egyszerűen jobban néznek ki és nagyobb örömet okoz a viselésük. Saját élményeink és az elégedett visszatérő vásárlók alapján ezt határozottan állíthatjuk. :)

Tegyél egy próbát te is a boltunkban elérhető kenderruhákkal és kendertáskákkal. Nem fogod megbánni!

Csak természetesen!

 

Fotók: Unsplash

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Termékek