Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Fenntartható lakónegyed épül Angliában kenderbetonból

Fenntartható lakónegyed épül Angliában kenderbetonból

Korábbi posztunkban beszéltünk arról, hogyan segíthet a kender felhasználása a fenntarthatóság és a klímasemlegesség elérésében. Most egy brit példán keresztül illusztráljuk, hogyan lehet ezt az elképzelést a gyakorlatba ültetni.

Az ipari kender elsődleges szerepet fog játszani egy modern lakónegyed kialakításában Délkelet-Angliában, amelyet 8 hektáros terület szénlábnyomának csökkentésére terveztek. Az East Sussexben található egykori ipari területet a Human Nature fejlesztőcég szerint az „exponenciális fenntarthatóságot” népszerűsítő The Phoenix nevű területté alakítják át, amelyet az Egyesült Királyság legfenntarthatóbb városrészeként képzelnek el. A céget a Greenpeace korábbi igazgatói, Michael Manolson és Jonathan Smales alapították.

A South Downs Nemzeti Park területén fekvő projekt a tervek szerint 685 lakást, elektromosautó-töltő központot, köztéri tereket és kerteket, közösségi épületeket és egy folyami sétányt is magában foglaló, gyalogosan bejárható környezet lesz. A tervezők egyik célkitűzése, hogy az ott lakók ne rendelkezzenek saját autóval, hanem közös mobilitási központot használjanak, beleértve az elektromos autómegosztást, az elektromos kerékpárszolgáltatást és a buszjáratot.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és újrahasznosítás

 

Az egész helyszínre kiterjedő szén-dioxid-kibocsátási stratégia a hő- és energiaellátásból, valamint a felhasznált anyagokból és az építésből származó szén-dioxid csökkentésére törekszik. A terv magában foglalja a közlekedés és az emberi tevékenységek okozott kibocsátásokat a 2100-as évig.

A Human Nature belső tervezőcsapata tervei a körforgásos gazdaság elveit követik, ami a kenderrel és más bioanyagokkal töltött helyi fából készült előregyártott "kazettákon" alapuló építkezést foglalja magában. Ahol lehetséges, a fejlesztők a terület ipari múltjából származó meglévő anyagokat, köztük burkolatokat, acélgerendákat, téglákat és támpilléreket mentik meg és hasznosítják újra.

A projekt megfizethetőségi szempontokat is szem előtt tart az újrahasznosítás, a hulladékgazdálkodás és komposztáló létesítmények, a városi mezőgazdaság és a közösségi kertészet, valamint a megújuló energiarendszer révén, amely 10-20%-kal csökkenti a lakossági energiaszámlákat.

A fenntartható élet nem önmegtartóztatás

 

A Human Nature vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi mainstream fejlesztési modell katasztrofális és fenntarthatatlan szerkezetekkel, infrastruktúrákkal és közlekedéssel dolgozik, ami súlyosbítja az éghajlati és a természeti válságot és társadalmi megosztottságot teremt. Projektjükkel szeretnék megmutatni, hogy a fenntartható élet megteremtéséhez nem csak szigorú önmegtartóztatással lehet eljutni, hanem az elfeledett hagyományokhoz való visszatéréssel is. A helyi anyagok felhasználásával modern, ízléses épületek fognak épülni és az egész lakókörnyezet biztonságosabbá és családbaráttá válik.

Reméljük, hogy a brit lakónegyed példája más tervezőket és építőcégeket is inspirálni fog a fenntarthatóság szellemében kialakított városnegyedek létrehozására és arra is, hogy a kendert hadba állítsák a klímaválság elleni küzdelemben.

Csak Temészetesen!

Forrás: Hemp Today
Képek: Human Nature/Periscope

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Ismeretek