Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Elektromos gitár és didgeridoo kenderből? Nanáhogy!

Elektromos gitár és didgeridoo kenderből? Nanáhogy!

Becslések szerint több mint 25.000 terméket lehet előállítani kenderből. Jó kérdés, hogy ezt a számot hogyan állapították meg, de fogadni mernénk, hogy nem tartalmazza a modern kenderhangszereket, amikből egyre több jelenik meg a piacon.

Kender az ókori hangszerekben

 

Azt jól tudjuk, hogy a kendert évezredek óta a lehető legváltozatosabb módokon hasznosítják, többek között élelmiszerként, textilként, papírként, építőanyagként és még sorolhatnánk. Kevésbé ismert azonban a hangszerekben játszott szerepe, ami az újabb technológiáknak hála mára széleskörűvé válhat!

dél-szudáni lant-hárda
Dél-szudáni lant-hárfa kenderhúrokkal (forrás: britishmuseum.org)

A kenderrel már az évezredes múltra visszatekintő hangszerekben is találkozhatunk. Használták húrként az ókori Görögországból származó líra esetében, de szintén kenderhúrokat használtak a jóval későbbi, 19. századból ismert, dél-szudáni lant-hárfa hangszeren is. Szintén felbukkant a tradicionális kínai töklant nyakában és afrikai dobbőrök alkotóelemeként is. De vajon milyen szerepet játszik a kender ma a hangszerek világában?

A kender újrafelfedezése a zenében

 

Az elmúlt évtizedekben nem csak a hagyományos kender termesztése éli reneszánszát világszerte, hanem az új, sokszor meglepő alkalmazási területek is - gondoljunk csak a legutóbb bemutatott kenderautókra. A kender megjelenése a jelenkori hangszeriparban még gyerekcipőben jár, egyelőre kisebb, exkluzívabb gyártóknál találkozhatunk vele. Pedig itt nem csupán egy marketingfogásról van szó, hiszen erős érvek szólnak a kender használata mellett. Egyrészt a fa helyettesítése kenderrel visszafogja az erdőirtásokat és környezetbarát hangszereket eredményez. Másfelől viszont a kender tulajdonságainak köszönhetően olyan új hangzások is megjelenhetnek, amik a fa esetében ismeretlenek.

Jó példa erre a kenderalapú didgeridoo, ami már egy bő évtizede elérhető az érdeklődők számára. Az osztrák gyártó sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy hangszereit Ausztráliában, a didgeridoo őshazájában is nagy sikerrel értékesítik. 
Didgeridoo 100% kenderből


A képen látható hangszer alapja a finomra őrölt kenderrost, amit egy öntőformára permeteznek, majd kemencében kiszárítják. A nedvesség néhány hét alatt távozik és a kendercellulóz megköti a hangszert. A folyamat során tehát nincs szükség gyantára, sem ragasztóanyagra. A kapott hangszer 100%-ban növényi rostokból készül, nem mérgező és rendkívül tartós. Ráadásul a kender didgeridoo könnyebb, mint hagyományos társai, és a kúpos formák felerősítik az előállított hangot, így kisebb erőfeszítéssel is megszólalthatható.

 

Szintén használják a kendert szaxofonok nádjaként, ami a leírás alapján a „földes, sötét mélyhangokkal, telt magas regiszterrel és hatékony altissimóval” bíró hangzást ad a szaxofonnak.

Adja magát, hogy a kendert ütőshangszerekben is felhasználják. Vegyük csak a hagyományos afrikai djembét, aminek a faigénye kifejezetten magas. A szavannákról kitermelt 100 kg fából mindössze 8 kilónyi djembe állítható elő, ami ebben az esetben csak néhány dobot jelent. A sok fa kiváltására rendszerint a műanyagot használják, ami viszont aligha nevezhető környezetbarát megoldásnak. Itt jön a képbe a kender, amit a didgeridoo esetében ismertetett technológiával a djembe testének létrehozásához is lehet alkalmazni.

Napjaink hangszerei kenderből

 

De lépjünk még egy szintet feljebb és nézzük meg, hogy a "modern" zenekarokból ismert hangszerek esetében milyen szerepet játszhat a kender! Gondoltál volna arra például, hogy egy pergődob is készülhet kenderből? Eddig valószínűleg nem, pedig megfelelő technológiával semmi akadálya! A link alatti rövid videókban megtekintheted a folyamat főbb állomásait.

Innen pedig már csak egy lépés, hogy az elektromos hangszerekben is felbukkanjon a kender. Az talán nem újdonság, hogy egy ideje kenderből készült akusztikus gitárokat és ukuleléket is lehet kapni, de a közelmúltban megjelentek a kenderalapú elektromos gitárok is.


Hemp-Caster (silvermountainhemp.com) és CannaJazz (cannaguitars.com)

Az egyik gyártó a gitártest előlapján és hátlapján alkalmazza a kendert, míg egy másik a teljes gitártestet kenderből állítja elő és a teljes folyamatot is bemutatja egy közel kétórás videóban. Rossz hír, hogy ezek a hangszerek jelenleg 1 millió forintnál kezdődnek, de a kender elterjedtebb használatával várhatóan kedvezőbb árú modellek is napvilágot látnak majd hamarosan.

Csak Természetesen! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Ismeretek