Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Elektromos gitár és didgeridoo kenderből? Nanáhogy!

Elektromos gitár és didgeridoo kenderből? Nanáhogy!

Becslések szerint több mint 25.000 terméket lehet előállítani kenderből. Jó kérdés, hogy ezt a számot hogyan állapították meg, de fogadni mernénk, hogy nem tartalmazza a modern kenderhangszereket, amikből egyre több jelenik meg a piacon.

Kender az ókori hangszerekben

 

Azt jól tudjuk, hogy a kendert évezredek óta a lehető legváltozatosabb módokon hasznosítják, többek között élelmiszerként, textilként, papírként, építőanyagként és még sorolhatnánk. Kevésbé ismert azonban a hangszerekben játszott szerepe, ami az újabb technológiáknak hála mára széleskörűvé válhat!

dél-szudáni lant-hárda
Dél-szudáni lant-hárfa kenderhúrokkal (forrás: britishmuseum.org)

A kenderrel már az évezredes múltra visszatekintő hangszerekben is találkozhatunk. Használták húrként az ókori Görögországból származó líra esetében, de szintén kenderhúrokat használtak a jóval későbbi, 19. századból ismert, dél-szudáni lant-hárfa hangszeren is. Szintén felbukkant a tradicionális kínai töklant nyakában és afrikai dobbőrök alkotóelemeként is. De vajon milyen szerepet játszik a kender ma a hangszerek világában?

A kender újrafelfedezése a zenében

 

Az elmúlt évtizedekben nem csak a hagyományos kender termesztése éli reneszánszát világszerte, hanem az új, sokszor meglepő alkalmazási területek is - gondoljunk csak a legutóbb bemutatott kenderautókra. A kender megjelenése a jelenkori hangszeriparban még gyerekcipőben jár, egyelőre kisebb, exkluzívabb gyártóknál találkozhatunk vele. Pedig itt nem csupán egy marketingfogásról van szó, hiszen erős érvek szólnak a kender használata mellett. Egyrészt a fa helyettesítése kenderrel visszafogja az erdőirtásokat és környezetbarát hangszereket eredményez. Másfelől viszont a kender tulajdonságainak köszönhetően olyan új hangzások is megjelenhetnek, amik a fa esetében ismeretlenek.

Jó példa erre a kenderalapú didgeridoo, ami már egy bő évtizede elérhető az érdeklődők számára. Az osztrák gyártó sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy hangszereit Ausztráliában, a didgeridoo őshazájában is nagy sikerrel értékesítik. 
Didgeridoo 100% kenderből


A képen látható hangszer alapja a finomra őrölt kenderrost, amit egy öntőformára permeteznek, majd kemencében kiszárítják. A nedvesség néhány hét alatt távozik és a kendercellulóz megköti a hangszert. A folyamat során tehát nincs szükség gyantára, sem ragasztóanyagra. A kapott hangszer 100%-ban növényi rostokból készül, nem mérgező és rendkívül tartós. Ráadásul a kender didgeridoo könnyebb, mint hagyományos társai, és a kúpos formák felerősítik az előállított hangot, így kisebb erőfeszítéssel is megszólalthatható.

 

Szintén használják a kendert szaxofonok nádjaként, ami a leírás alapján a „földes, sötét mélyhangokkal, telt magas regiszterrel és hatékony altissimóval” bíró hangzást ad a szaxofonnak.

Adja magát, hogy a kendert ütőshangszerekben is felhasználják. Vegyük csak a hagyományos afrikai djembét, aminek a faigénye kifejezetten magas. A szavannákról kitermelt 100 kg fából mindössze 8 kilónyi djembe állítható elő, ami ebben az esetben csak néhány dobot jelent. A sok fa kiváltására rendszerint a műanyagot használják, ami viszont aligha nevezhető környezetbarát megoldásnak. Itt jön a képbe a kender, amit a didgeridoo esetében ismertetett technológiával a djembe testének létrehozásához is lehet alkalmazni.

Napjaink hangszerei kenderből

 

De lépjünk még egy szintet feljebb és nézzük meg, hogy a "modern" zenekarokból ismert hangszerek esetében milyen szerepet játszhat a kender! Gondoltál volna arra például, hogy egy pergődob is készülhet kenderből? Eddig valószínűleg nem, pedig megfelelő technológiával semmi akadálya! A link alatti rövid videókban megtekintheted a folyamat főbb állomásait.

Innen pedig már csak egy lépés, hogy az elektromos hangszerekben is felbukkanjon a kender. Az talán nem újdonság, hogy egy ideje kenderből készült akusztikus gitárokat és ukuleléket is lehet kapni, de a közelmúltban megjelentek a kenderalapú elektromos gitárok is.


Hemp-Caster (silvermountainhemp.com) és CannaJazz (cannaguitars.com)

Az egyik gyártó a gitártest előlapján és hátlapján alkalmazza a kendert, míg egy másik a teljes gitártestet kenderből állítja elő és a teljes folyamatot is bemutatja egy közel kétórás videóban. Rossz hír, hogy ezek a hangszerek jelenleg 1 millió forintnál kezdődnek, de a kender elterjedtebb használatával várhatóan kedvezőbb árú modellek is napvilágot látnak majd hamarosan.

Csak Természetesen! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kender Ismeretek