Barion Pixel
A PlanetHerb.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.
Elfogadom
Kategóriák / Termékek

Álomfű – Gyógynövény az Élénk és Tudatos Álmokhoz

Álomfű – Gyógynövény az Élénk és Tudatos Álmokhoz

Intenzív és részletgazdag álmok, amit az álmodó sokszor tudatosan is irányítani tud és az ébredéskor mindenre emlékszik – ennek az egészen egyedi hatásnak a feketeöves mestere egy mexikói gyógynövény, a Calea Zacatechichi, ismertebb nevén álomfű.

Az Emésztés Javításától az Álmok Segítéséig

 

A Mexikóban évszázadok óta használt álomfű sokáig, mint lázcsillapító, étvágygerjesztő, emésztést segítő, valamint hasmenést és gyomorfájást enyhítő gyógynövényként volt ismert a nyugati világ számára. Csak az 1960-as évek végén figyeltek fel az álmokra gyakorolt hatására.

Calea Zacatechichi, Calea Ternifolia, Álomfű

Thomas MacDougall etnobotanikus 1968-ban arról számolt be, hogy a mexikói Oaxaca államban élő chontálok az érzékek tisztítására használták a gyógynövényt: „Egy csipetnyi morzsolt, szárított levelet forró vízbe áztatnak, és az így kapott teából lassan kortyolnak egy csészével; ezután a fogyasztó lefekszik egy csendes, félreeső helyre, és rágyújt egy, a szárított levelekből készült cigarettára. A jó közérzet állítólag egy vagy több napig tart”.

Egy 2007-es kutatás szerint a növény megtisztítja az érzékeket, és segít az álomállapotban jósló üzenetek megszerzésében. Az előírt mennyiség egy marék szárított levél, amely elegendő ahhoz, hogy a derű érzetét, hányingert, álmosságot, valamint a szívverés és a pulzus csökkenését okozza.

Adagolás

 

Adódik a kérdés, hogy a grammok nyelvére fordítva mennyi lehet az emlegetett maréknyi mennyiség.

Felhasználótól függően az átlagos dózis 1-5 gramm, ám személyes beszámolók szerint az intenzív álmok sokaknál inkább 8 gramm fölött jelentkeznek. A tradicionális használat során fogyasztott mennyiség ezt sokszor jócskán meghaladja és akár a 60 grammot is elérheti.

Fogyasztás Ébrenlét Mellett

 

Ahogyan az etnobotanikusok beszámolójából is kiderül, hagyományosan teában és cigarettában fogyasztják, illetve ezt a két módszert gyakran kombinálják. Akik nagyon nem bírják az álomfű keserű ízét, azok porítva kapszulázzák vagy extraktum formájában fogyasztják.

Ébrenlét mellé fogyasztva, kisebb mennyiségeknél a Calea Zacatechichi tisztíthatja a tudatot és segítheti a fókuszt, ami miatt tanuláshoz és kreatív munkához is használják. Egy friss kutatás alapján az alacsony dózisú használat szorongáscsökkentő és antidepresszáns hatással is bírhat.

Nagyobb dózisnál nyugtató, álmosító hatása van, aminek során álomszerű képek jelenhetnek, ezek intenzitása azonban köszönőviszonyban sincs az ismert hallucinogének hatásával.

Álmok Álmodói

 

Ahogyan azonban a neve is mutatja, az álomfű az alvás során mutatja meg igazi arcát. Az álmok sokkal élénkebbé és összetettebbé válnak, sokszor egészen profetikus jelleget mutatva. Nagyban megnövekszik a tudatos álom esélye, vagyis az olyan álomé, amit az egyén irányítani tud. Ha bővebben érdekel a téma és egy kis filozófiától sem riadsz vissza, akkor nézd meg az Élet Nyomában (Waking Life) című filmet! Az álomkeltő hatás dózistól függően sokszor két napig is kitart.

Álom, Álomfű

Az intenzív álmok utáni másnapok milyenségéről megoszlanak a tapasztalatok. Míg egyesek friss ébredésről és egyfajta euforikus állapotról számolnak be, addig mások bágyadtság és hányinger miatt panaszkodnak – ők azok, akik túlméretezték a dózist vagy a szervezetük nem tolerálja jól a Caleát. Ami biztos, hogy ha csak nyugodt, pihentető alvást keresel, akkor sokkal inkább a citromfű lesz a te választásod.

Kockázatok

 

Az álomfű az alacsony kockázatú növények közé tartozik. Magas dózis mellett a leggyakrabban előforduló mellékhatás a hányinger és a hányás, toxikus hatásokra azonban nincs bizonyíték. Egérkísérletekben – amikben rendszerint a való életben használt dózis több tízszeresével bombázzák a jobb sorsra érdemes állatokat – azt találták, hogy legmagasabb kísérleti adag beadását követően fájdalom (kiütés), laza széklet és hasmenés jelentkezett. Megnyugtatásul: a kezelést minden egér túlélte és az egészséges állapotuk hamar helyreállt.

Szabályozás

 

Alacsony kockázatának és ritka felhasználásának köszönhetően a Calea Zacatechichi a világ legnagyobb részén legálisan hozzáférhető. A két kivétel Louisiana állam (USA) és Lengyelország, ahol a 2000-es évek közepén és végén tiltották be az álomfű kereskedelmét.

Magyarországon az álomfű nevesítve van az OGYÉI „negatív listáján”. Ez a lista azokat a növényeket és növényi hatóanyagokat tartalmazza, amelyeknek élelmiszerben és étrend-kiegészítőkben történő alkalmazását nem javasolják. Ennek köszönhetően Magyarországon az álomfű értékesítése kizárólag botanikai mintaként lehetséges.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények Egészség